Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bostadsmarknaden-har-blivit-mer-normal/

Ekonomi

Bostadsmarknaden har blivit mer normal

Foto: Eva Tedesjö

Efter ett och ett halvt år av avvaktande marknad med stillastående priser, har bostadsmarknaden nu repat sig. Priserna stiger på bred front, om sakta.

– Vi har fått en normaliserad marknad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Snittpriset på bostadsrätter och villor i riket steg med en procent under augusti, enligt Mäklarstatistiks senaste mätning.

I storstadsregionerna stod dock villapriserna stilla, men bostadsrättspriserna steg med två procent i centrala Stockholm och centrala Göteborg. I centrala Malmö och i storstadsregionerna i övrigt steg bostadsrättspriserna med en procent.

På årsbasis är det endast i Storgöteborg som bostadsrättspriserna har stått still. I övrigt har bostadsrättspriserna stigit överallt och i riket med tre procent. Som vanligt sticker Malmö ut; i centrala Malmö har bostadsrättspriserna stigit med sju procent och i Stormalmö med åtta procent.

Den genomsnittliga prisökningen på villor på årsbasis var två procent. I Storstockholm och Storgöteborg har de stigit med en procent och i Stormalmö med fyra procent.

Det intressanta är att det inte finns några minustecken någonstans i statistiken och därmed bekräftas bilden av att bostadsmarknaden har återhämtat sig efter en liten svacka som inleddes i slutet av 2017.

– Under hela 2018 och även under våren i år har vi haft en avvaktande marknad. Någon månad har priserna stigit för att sedan sjunka, säger Per-Arne Sandegren.

– Men nu har vi haft ett antal månader med bara plustecken eller nollor i statistiken, tillägger han.

Sandegren ser att marknaden bli mer ”normal” i bemärkelsen att prisökningarna också är måttliga.

– Årstakten är mer rimlig nu, priserna stiger i stort sett i takt med inflationen. Det är inte som det var för några år sedan när vi hade tvåsiffriga ökningstal, säger han.

Erik Olsson, grundare till Erik Olsson fastighetsföremedling, tror att den konjunkturavmattning som Sverige nu är inne i, kan vara en fördel för marknaden.

– En lägre aktivitetsnivå i den svenska ekonomin och lägre räntor i omvärlden minskar risken för svenska ränteökningar under lång tid. Ett tydligt exempel på det är att man kan få bostadslån med en femårsränta som är lika låg som den rörliga räntan, säger han i ett skriftligt uttalande.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling menar att allt fler bostadsspekulanterna vågar byta bostad då priserna är stabila och räntehöjningar sannolikt skjuts en bra bit in i framtiden.

– Det har ökat efterfrågan under sensommaren. I storstäderna håller vårtrenden i sig – allt fler bostadsrätter säljs till högre pris och redan innan ordinarie visning, säger han.

Läs mer: Här är bankernas verkliga ränta 

Läs mer: Sjunkande marginaler för bankerna