Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bostadsmarknaden på väg uppåt

Husen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Husen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Efter en trög utveckling i storstadsområden, i synnerhet Stockholm, tycks bostadspriserna vara på väg uppåt igen. Det gäller även villapriserna, visar Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.

I genomsnitt har villapriserna i Sverige stigit med 10 procent under de senaste tolv månaderna. I Storgöteborg har de stigit med hela 14 procent.

Men mer anmärkningsvärt är att bostadsrätterna i centrala Malmö har stigit med 20 procent under samma period och med 14 procent i Storgöteborg och Stormalmö.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, tror att statistiken innebär ett skifte på bostadsmarknaden.

– Den avmattning för prisutvecklingen på bostadsrätter som vi konstaterade under 2016 tycks nu ha upphört. Riksgenomsnittet för bostadsrätter tangerar nu 40 000 kronor per kvadratmeter. Som jämförelse låg genomsnittet på 30 000 sommaren 2014, säger han.

– Vi konstaterar uppgångar i alla regioner, tillägger han.

Samtidigt är utvecklingen i Stockholm klart mer dämpad. Bostadsrättspriserna har de senast tolv månaderna stigit med sex procent, både i centrala Stockholm och i Storstockholm, vilket motsvarar Stockholms län. Det är under riksgenomsnittet på åtta procent.

Men Per-Arne Sandegren menar ändå att även Stockholms bostadsmarknad har vänt.

– Trenden har vänt. Vi hade tidigare en årsökningstakt som lägst på fyra procent och från augusti-september 2015 stod kvadratmeterpriset i innerstaden runt 89-90 000 kronor, säger han.

– Men under slutet av 2016 började det skjuta fart igen och nu ligger det klart över 90 000 kronor, tillägger han.

De dyraste bostadsrätterna finns i centrala Stockholm, där snittpriset nu ligger på 94 298 kronor per kvadratmeter. Snittpriset för riket är 40 709 kronor.

Att priserna har skjutit fart i Göteborgsregionen kan förklaras av att det är få bostäder som kommer ut på marknaden, enligt Erik Olsson fastighetsförmedling.

– Det få bostäder som kommer ut på marknaden säljs till höga priser. En tredjedel av bostäderna Erik Olsson förmedlar i Göteborg säljs fortfarande innan den publika huvudvisningen, säger vd Erik Olsson i ett pressmeddelande.

Villapriserna i Storstockholm steg endast med fem procent under den gånga tolvmånadersperioden; en halvering jämfört med rikssnittet på tio procent.

Även vid en jämförelse av tremånadersperioden december- februari med september-november, står sig mönstret. Priserna på bostadsrätter ökade mest i centrala Malmö (sex procent) samt i Storgöteborg och Stormalmö (fem procent) I Storstockholm var prisökningen endast en procent och i centrala Stockholm tre procent.

Snittpriset för en villa i Sverige var i februari knappt 3,2 miljoner kronor. I Storstockholm hamnade snittet på strax under sex miljoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.