Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bostadspriser-svagt-uppat-men-farre-affarer-i-stockholm-och-goteborg/

Ekonomi

Inga minus för bostadspriserna i april

Foto: Eva Tedesjö

Ingen storstadsregion hade fallande genomsnittliga bostadspriser under april månad. Det är första gången på två år som det sker.

Och på årsbasis stiger priserna utom i Stockholms län där de är oförändrade.

Dan Lucas
Rätta artikel

Sedan juni 2017 har det alltid funnits något minustecken i Svensk Mäklarstatistiks månadsmätningar av bostadspriser. Det har varierat mellan regioner och olika tidsintervall, men det har alltid funnits minussiffror. 

I mars till exempel föll priserna på tremånadersbasis i Stockholms- och Göteborgsregionerna.

Men denna gång är det noll eller svagt stigande priser som rapporteras. 

Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik tror att den lilla uppgången kan bero på att människor som vill flytta, men som avvaktat på grund av osäkerhet på marknaden, nu gör slag i saken.

– Det troliga är att det är de som redan är inne på bostadsmarknaden som nu ändrar sitt boende. För det är lika svårt som tidigare för förstagångsköparna att komma in, säger han.

– Det skulle kräva enorma prisfall för dem att kunna komma in, tillägger han och pekar på det skärpta amorteringskravet som slår särskilt hårt mot denna grupp.

Hans Flink har också tagit fram annan statistik som visar att antalet försäljningar under perioden januari–april var fem procent färre i år än för 2018 i Storstockholm (Stockholms län) och Storgöteborg.

Däremot har antalet affärer stigit i Stormalmö och på andra orter. Flink ser det som ett exempel på att det är just det skärpta amorteringskravet som hämmar marknaden i de dyraste orterna i Sverige.

– Samma intresse att köpa och sälja en bostad finns säkert i Stockholm och Göteborg men där slår det skärpta amorteringskravet till och bromsar förverkligandet, säger han.

I en skriftlig kommentar säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, att den politiska risken är nu det största hotet mot en stabil bostadsmarknad. Som exempel tar han diskussionen om ränteavdragen.

– Sänkta ränteavdrag ger samma effekt i plånboken som en räntehöjning genom att den befintliga räntan svider mer, skriver Olsson.

I Storstockholm, centrala Stockholm, Storgöteborg, centrala Göteborg samt i riket som helhet stod de genomsnittliga bostadsrättspriserna stilla under april månad.

Jämfört med för tolv månader sedan är det endast Storstockholm som visar på oförändrade bostadsrättspriser. I centrala Stockholm har de stigit med en procent, liksom i Storgöteborg. I centrala Göteborg har de stigit med två procent på tolvmånadersbasis.

Som vanligt sticker Malmö ut; i centrala Malmö har priserna stigit med sju procent och i Stormalmö med sex procent.

När det gäller villapriserna är det Storstockholm som rapporterar den högsta prisökningen under april månad; två procent. I Storgöteborg har villapriserna stått still och i Stormalmö och riket har de stigit med en procent.

– Vi ser något av villornas revansch, säger Flink.

– De tog stryk under ganska lån tid, men nu har de hämtat sig, tilläger han.

Jämfört med för tolv månader sedan har villapriserna i Stormalmö stigit med fem procent, i Storgöteborg med två procent, i riket med en procent och i Storstockholm är de oförändrade.