Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bostadspriserna-foll-i-april/

Ekonomi

Bostadspriserna föll i april

Foto: Lisa Mattisson

Coronakrisen fortsätter att slå mot bostadsmarknaden. Prisfallet under april var störst i Stockholmsområdet.

TT Text

Under april sjönk priserna både på villor och på lägenheter jämfört med mars i år. Mest i Stockholmsområdet, där priserna på lägenheter sjönk med 3,6 procent under april jämfört med mars i år. Även i Malmöområdet, föll priserna, medan utvecklingen i Göteborg inte var lika markant. Det visar statistik från bolåneföretaget SBAB och bostadssajten Booli, som sammanställt slutpriser vid bostadsaffärer.

– Det är tydligt när man tittar på lite större regioner, som Mellansverige, att effekterna av coronaviruset på bostadspriserna är större där smittspridningen varit stor, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Läs också: Köpa eller sälja bostad under krisen? Experternas bästa råd 

Han pekar på Stockholm, Södermanland och Östergötland där smittspridningen varit störst hittills. I norra och södra Sverige har det inte varit lika illa, och där har också priserna varit mindre påverkade, enligt Robert Boije.

– Vi tror dels att det beror på restriktioner om social distans. Det är svårare att gå på visning, och vi ser en nedgång i antal bud. Dels beror också på en oro att bli arbetslös i de regioner med högst smittspridning.

Fast prisläget har förstås också betydelse, konstaterar Robert Boije. Stockholm har de högsta priserna, och där bör ökad arbetslöshet i kombination med hög belåning slå lite hårdare mot bostadspriserna.

Frågan är hur det kommer bli framöver. Robert Boije är inte jätteorolig över en bostadskrasch på grund av coronakrisen. Visst, arbetslösheten ökar till nio–tio procent eller något mer, men det bör inte påverka priserna drastiskt, tycker han.

– Vi har extremt låga räntor nu. Men om räntorna i värsta fall skulle höjas vid en mer utdragen kris med ökad oro på finansmarknaderna samtidigt som arbetslösheten ökar betydligt mer än så, då kan det bli större fall, säger Robert Boije.

Läs mer: Ministern om coronakrisen och bostadsmarknaden

Läs mer: DN:s bostadsguide – här har du råd att bo 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt