Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bostadspriserna i Stockholm har backat 7 procent

Foto: Christine Olsson

Priserna på bostadsrätter har sjunkit med 7 procent i november jämfört med samma månad förra året. Talet från mäklarhåll om 15 procents prisfall stämmer inte, skriver bostadssajten Booli i ett pressmeddelande.

Under hösten har det varit ett ovanligt högt utbud av bostäder till salu och när utbudet är påtagligt större än efterfrågan sjunker priserna. I Stockholm var priset på bostadsrätter 7 procent lägre i november än under samma månad i fjol. Talet från mäklarhåll om 15 procents prisfall stämmer inte.

Det skriver Booli i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Marknaden har inte gått ner 15 procent som flera mäklarbyråer sagt, däremot ser vi att priserna är 7 procent lägre i Stockholms kommun i år jämfört med november 2016. Många säljare har valt att avvakta med försäljning – de har inte sålt på de bud som kommit in, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

– Marknaden går inte ner i realitet förrän köpare och säljare är överens om priset och affären går igenom, fortsätter hon.

Booli noterar också att hösten präglats av en stor andel prissänkta annonser – något som pekar på att säljare och köpare har olika prisförväntningar.

– Mäklarna har en bra fingertoppskänsla – men det är viktigt att skilja på vad som faktiskt hänt och vad som är en möjlig utgång. Som det ser ut just nu har säljarna inte accepterat några anmärkningsvärt lägre prisnivåer, säger Matilda Adelborg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.