Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bostadspriserna-rasade-i-april-i-coronakrisens-spar/

Ekonomi

Bostadspriserna rasade i april i coronakrisens spår

Foto: Magnus Hallgren

Det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i Stockholm föll med nära fyra procent under april månad, enligt Valuegards så kallade HOX-index.

Fallet är störst i Stockholm men priserna faller på bred front även i andra regioner.

Coronakrisen har definitivt slagit till mot bostadsmarknaden. Under april sjönk snittpriset på en bostad i Sverige, enligt indexet HOXSWE, med två procent.

Fallet var störst för bostadsrätter, minus 3,4 procent men även den mer stabila villamarknaden fick en törn när snittpriset föll med 1,1 procent under april.

I Stockholm rasade bostadsrättsindexet med 3,9 procent, i Malmö med 3,3 procent och i Göteborg med 3,0 procent.

Stockholmsvillorna hade också det största prisfallet av storstadsregionerna. Där föll indexet med 2,1 procent, mot 1,4 procent i Malmö och 0,7 procent i Göteborg.

Det här är ovanligt stora prisfall för att vara under en enda månad. Man få gå tillbaka till finanskrisen för drygt tio år sedan för att hitta liknande kraftiga prisfall under en enskild månad. 

Fastighetsmäklaren Erik Olsson har också ett bostadsindex (EOBi) som mäter förväntningarna hos visningsbesökare. Den visar ett kraftigt ras sedan februari i förväntningarna om stigande priser.

Jag skulle bli förvånad om vi hade ett prisfall på mer än tio procent vid årets slut.

Nettot av de som tror på prisökning, minus de som tror på en sänkning under det kommande året har gått från plus 14 procent i februari till minus 26 procent i maj. 

Även om det är ett kraftigt fall i förväntningarna, så var nettot lägre så sent som hösten 2017 då det var minus 37 procent.

Visningsbesökarna tror på lägre rörlig ränta framöver. I snitt tror de att denna ränta ligger på 2,17 procent – för ett år sedan spådde de en ränta på 4,02 procent.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, har granskat marknaden i flera decennier. Och han tycker att coronakrisen mer liknar finanskrisen 2008–09 än den tidigare 1990-talskrisen.

– Mellan 1991 och 1993 sjönk bostadspriserna med i runda tal 25 procent, med stora regionala variationer, säger han.

– Men det var en långsam process, steg för steg, månad för månad, tillägger han.

Att det föll så pass mycket berodde delvis på att Riksbanken höjde räntan för att försvara kronans fasta värde. Det fanns inget tryck på att försvara bostadspriserna – snarare tvärtom. 

Foto: Magnus Hallgren

Under långa perioder var räntorna tvåsiffriga och i och med den stigande arbetslösheten tvingades allt fler att sälja sina hem för att flytta till något mindre och billigare. Det förstärkte därmed nedgången.

Under finanskrisen 2008–09 sänkte i stället Riksbanken räntan, vilket kom att stödja bostadsmarknaden. Den sjönk 6–7 procent från sensommaren 2008 till våren 2009, men därefter återhämtade den sig.

Och Hans Lind ser en liknande utveckling i dag.

– Riksbanken kan inte sänka räntan så mycket mer, men däremot kan vi få ner amorteringarna, säger han.

Hans Lind tror att Riksbanken och Finansinspektionen vill undvika det fall i konsumtionen som den stigande arbetslösheten och fallande bostadspriser som 90-talskrisen ledde till. Här blir beslutet att tillåta amorteringsfrihet igen ett verktyg för att uppnå det målet.

– Jag tror att det är så de har tänkt. Du kan säkert klara räntorna som är låga, men att slippa från de där tusenlapparna i amortering gör att du kan bo kvar.

Hans Lind tror därför att bostadsmarknaden snart stabiliseras och att det samlade fallet under året inte blir så stort.

– Jag skulle bli förvånad om vi hade ett prisfall på mer än tio procent vid årets slut, säger Lind.

Det tycks som om Lind redan blir sannspådd. Valuegard har även mätt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av maj i Stockholm och Göteborg. Det visar sig då att priserna i Stockholm har stigit med en procent, medan de var stillastående i Göteborg ”med tendens till uppgång.” 

Läs mer: Fler räknar med fallande bopriser 

Var har du råd att bo? Testa och få svar direkt i DN:s Bostadsguiden