Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bostadspriserna-upp-tre-procent-i-oktober/

Ekonomi

Bostadspriserna upp tre procent i oktober

Foto: Magnus Hallgren

Trenden med allt fler bostadsförsäljningar fortsätter. I oktober såldes tre procent fler bostäder än för motsvarande månader i fjol, enligt Svensk mäklarstatistik.

I snitt har priser på både bostadsrätter och villor stigit med tre procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Jämfört med september steg snittpriset på bostadsrätter med en procent i riket. Villapriserna var oförändrade.

I centrala Stockholms stod snittpriset för bostadsrätter stilla jämfört med september medan de steg med två procent i Storstockholm.

I centrala Göteborg och i Stormalmö sjönk snittpriset med en procent, medan det var oförändrat i Storgöteborg och centrala Malmö.

Testa: Var har du råd att köpa lägenhet? Ange inkomst – få svar direkt 

Jämfört med för tolv månader sedan har dock priserna stigit överlag – med mellan två procent för Storgöteborg till sju procent för Stormalmö.

Även de genomsnittliga villapriserna har stigit under de senaste tolv månaderna; med mellan 1 procent för Storstockholm och fem procent för Stormalmö. 

I flera månader har också antalet bostadsaffärer stigit. Det är en trend som fortsätter enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.

– I oktober såldes tre procent fler bostäder än samma månad förra året och hittills i år har det sålts fyra procent fler bostäder än förra året, säger han i ett pressmeddelande. 

Även om priserna – åtminstone jämfört med för ett år sedan – överlag har stigit, har konjunkturen svalnat. Det brukar leda till att prisnivån står stilla eller till och med faller. Men Erik Olsson, vd och grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, menar att det mönstret kanske inte gäller denna gång.

– Nu kan det tvärt om vara positivt om inte nedgången blir för stor genom att konjunkturnedgången minskar risken för större ränteökningar, säger han i ett pressmeddelande.

Olsson påpekar också att de långa marknadsräntorna faller, vilket antyder att låga räntor är här för att stanna under lång tid.

Skulle däremot Riksbanken höja sin ränta i december, vilket bankens prognos pekar på, så kan det ha en negativ effekt genom att det skapar en oro på marknaden spår Olsson.

– Det kan påverka bostadspriserna negativt på sikt, säger han i ett skriftligt uttalande.

Läs mer: Så ska du tänka inför bostadsköpet

Läs mer: Vilka småhus ger mest värde för pengarna? Fördelar och nackdelar med 5 hustyper