Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Botswanas president: Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar

Botswanas president Ian Khama hade samtal med statsminister Stefan Löfven på måndagen, bland annat om en kommande Jas Gripen-affär med landet.
Botswanas president Ian Khama hade samtal med statsminister Stefan Löfven på måndagen, bland annat om en kommande Jas Gripen-affär med landet. Foto: Mats J Larsson

Botswanas president Ian Khama viftar bort kritiken från den politiska oppositionen på hemmaplan mot planerna på att köpa åtta Gripenplan.

– Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar i stället, säger han till DN.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att detta är en fråga för Botswana som andra inte ska lägga sig i.

I måndagens DN riktade både säkerhetsexperter och oppositionen i Botswana hård kritik mot den planerade affären. Men presidenten Ian Khama, som togs emot i regeringskansliet Rosenbad vid lunchtid på måndagen, har ingen förståelse för argumentet att ett billigare system med drönare skulle vara ett både billigare och bättre alternativ.

– Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar i stället. De är till och med billigare än drönare, svarade han när DN ställde frågan på en presskonferens på regeringskansliet.

Den tidigare generalen Khama anser att en Jas-affär som motsvarar upp emot en tiondel av landets bruttonationalprodukt, är försvarlig.

Läs mer: Birgitta Forsberg: ”Sverige väljer alltid Saab före fattiga”

– Vi måste använda utrustning som vi anser är lämpligt för att försvara vårt land. Det råder ingen tvekan om att militära utgifter är väldigt höga i alla länder. Men vi måste ha den försäkringen, säger han.

Uppgifter om att Sydafrika inte har råd att flyga särskilt många av de inköpta Gripenplanen säger sig Botswanas president inte känna till.

– Jag kan inte tala för Sydafrika, säger han.

Statsminister Stefan Löfven retar sig på personer utanför Botswana som säger att landet inte behöver ett avancerat system med jaktplan.

– Det är inte upp till oss att säga till ett afrikanskt land att de inte kan fatta de här besluten. Jag ogillar den här nedlåtande attityden mot andra länder. Sverige stärker just nu sin militära kapacitet. Det är upp till varje land att bestämma sin militära kapacitet, säger Stefan Löfven.

Under en lunch med Löfven och Khama deltog även försvarsminister Peter Hultqvist (S), som också hade ett enskilt möte med den botswanske presidenten.

Det hade också handelsminister Ann Linde (S), som betonar att Botswana blir en viktigare handelspartner för Sverige även inom andra områden med ett nytt handelsavtal mellan EU och länder i södra Afrika. Aktuella områden är vatten och energi.

– Vi har väldigt många företag i Sverige som är världsledande på solenergi, både solpaneler och hur man får solenergin att gå vidare, säger Ann Linde.

Men den största enskilda exportorder som är aktuell är Gripenaffären, som uppges handla om uppemot 14 miljarder kronor. På tisdagen ska presidenten och hans delegation besöka Linköping och Saabs tillverkning av Gripenplan.

I delegationen från Botswana ingick också utrikesminister Pelonomi Venson-Moitoi, handelsminister Vicent Seretse och försvarsminister Shaw Kgathi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.