Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bra år för aktier – så blir 2015


Trots kraftiga kursuppgångar på många börser tror alla på aktier även nästa år. Det visar en genomgång som DN gjort av prognoser inför 2015.
– Det är bra att bredda sig med globalfonder, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Många aktiefonder har gått bra i år, liksom förra året och året före det. Ska man tro de stora förvaltarnas bedömningar inför 2015 kommer aktier att fortsätta upp även på det nya året. USA, Japan och Europa är de marknader som får tummen upp av flest bedömare.

Förklaringen till den stora optimismen är den extremt låga räntan. Det finns helt enkelt inga alternativ för den som letar efter bättre avkastning.

SEB har i sin senaste Investment Outlook en femma på en sjugradig skala för aktier. Fyra är ett neutralläge. För räntebärande tillgångar ligger siffran på två. När det gäller marknader tror SEB mest på Europa och USA som får sex på en sjugradig skala. Globala aktier får en femma, en viss övervikt.

Även Nordea tror starkt på aktier. ”Trots stora uppgångar för aktier de senaste åren är utsikterna för det kommande året lovande. Behåll en klar övervikt i aktier”, råder banken i sin senaste globala placeringsstrategi.

När det gäller aktieregioner tror Nordea mer på Europa och Japan där de har övervikt, för Sverige har man en neutral viktning och en undervikt för tillväxtmarknader.

På Handelsbanken tror man på USA, men främst mindre bolag då stora exportbolag kan få motvindar av en starkare dollar. Sverige är man lite mer försiktig samtidigt som banken tror att Europa kan överraska positivt. När det gäller de stora tillväxtmarknader räknar man med att Indien kan gå bra men utfärdar varningar för både Ryssland och Latinamerika.

Fidelity, en av världens största kapitalförvaltare, tror att turbulensen på marknaderna kan öka under 2015 men att investerar inte behöver bli allt för oroliga över det. De sätter också plus för USA och Japan men minus för tillväxtmarknader.

Konkurrenten JP Morgan Asset Management har också en positiv syn på aktier att räknar med att de ska ge en bättre avkastning än obligationer. Även Danske Capital har en övervikt för aktier för närvarande.
Tron på akter är alltså massiv bland bedömarna. Finns det en risk att optimismen är för stark?

– Det man ska ha respekt för är att värderingarna av aktier inte är lika attraktiva som de varit tidigare. Det som kan gå fel är om USA höjer räntan lite tidigare och snabbare än väntat. Det tror jag kan bli en utmaning för börserna, säger Lena Fahlén, chefsekonom på Handelsbanken Asset Management.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, anser att det kan vara bra att bredda sitt sparande med främst globalfonder.

– Då får man aktier spridda över hela världen med mycket USA, vilket är en fördel om dollarn blir starkare, säger han.

Även han tror att de låga räntorna fungerar som en stötdämpare.

– Vi kommer säker att se kast på börsen på plus eller minus tio procent framöver men det finns nog fortfarande mycket pengar som vill in på börsen, säger han.

Sverigefonder – bästa och sämsta 2014
Bästa:
Avkastning i år, i procent
Carnegie Småbolagsfond +33,1
Handelsbanken AstraZeneca Allemansfond +29,7
Coeli Select Sverige +28,3
Catella Småbolag +25,1
Swedbank Robur Sweden High Dividend +22,1
Länsförsäkringar Småbolag Sverige +21,7
Lannebo Sverige 130/30 +21,7
Norron Active R +21,4
DNB Sweden Micro Cap +20,8
PriorNilsson Sverige Aktiv +20,2

Sämsta
Danske Invest Sverige Fokus –8
Ålandsbanken Swedish Growth +6,5
ODIN Sverige SEK +6,7
Danske Invest Sweden A +6,8
ODIN Sverige NOK +6,9
Danske Invest Sverige +7,9
Granit Sverige 130/30 +8
DNB Sverige Koncis +8
Nordea Alfa +8,2
Strand Småbolagsfond +9,0
Källa: Morningstar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.