Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bra drag i svensk ekonomi

Finansminister Magdalena Andersson presenterar finansdepartementets senaste prognos för det ekonomiska läget. Följ pressträffen live.

Svensk ekonomi är fortsatt stark. Men det kommer att krävas stora tillskott för att klara välfärden de närmaste åren.

– Det här blir den viktigaste uppgiften under nästa mandatperiod, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

VAL 2018

I finansministerns senaste prognos över tillståndet i svensk ekonomi visar de flesta kurvor på en ljus utveckling. Tillväxten är hög, arbetslösheten låg och styrkan i omvärldens konjunkturer bidrar till att göda Sveriges finanser.

- Vi har sett ordentliga revideringar uppåt både i USA och i Euroområdet. Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att det finns stora risker, säger Magdalena Andersson.

Jämfört med den senaste prognosen i december är det bara små justeringar som har gjorts. Såväl utvecklingen av BNP som arbetslösheten ligger på exakt samma bedömning som då. Statsskulden kommer dock att sjunka något snabbare än tidigare prognos.

Magdalena Andersson räknar med att den stora frågan de kommande åren blir att säkra kvaliteten i välfärden, till exempel genom att kunna rekrytera tillräckligt med personal till skolan och vården. Hon har tidigare sagt att kommunerna behöver 20 miljarder extra nästa mandatperiod för att klara av att hålla kvaliteten på den nivå som är i dag.

- Vår bedömning är att det behövs 20 miljarder kronor i generella statsbidrag för att kunna möta den demografiska utmaningen. Därutöver har vi också ambitionsökningar. Vi har presenterat fem ytterligare miljarder till sjukvården och sex miljarder till skolan. Vår bedömning är att det här kommer att vara den absolut viktigaste arbetsuppgiften under nästa mandatperiod, säger Magdalena Andersson.

Hon vill inte gå in på vilket utrymme regeringen kommer att ha för nya satsningar när det är dags att presentera löftena inför höstens riksdagsval.

- Jag vill avvakta senare prognosrevideringar innan vi avgör vad det finns för reformutrymme för nästa år, säger hon

Moderaterna tycker att regeringen borde utnyttja den starka ekonomin till att förbereda Sverige för nästa lågkonjunktur.

- Vi har en mycket stark konjunktur men en svag regering. Det finns nu en anledning att spara ännu mer i ladorna tills det vänder. Den här regeringen för en expansiv finanspolitik mitt i en brinnande högkonjunktur, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström tycker att den ekonomiska utvecklingen är positiv men att den senaste prognosen samtidigt är ett kvitto på att regeringen har misslyckats med att genomföra viktiga förändringar.

- Det hade behövts strukturreformer både inom bostadsmarknaden och inom arbetsmarknaden, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.