Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Bra väg in i yrkeslivet”

”För mig spelar lönen ingen roll”, säger Andreas Carlström, 20.
”För mig spelar lönen ingen roll”, säger Andreas Carlström, 20. Foto: Lina Alriksson
Andreas Carlström, 20, har letat jobb i ett år. Nu är han på jakt efter ett arbete med lägre lön. ”Storleken på lönen är inte så viktig för mig”, säger han.

Småländska Gnosjö har blivit riksbekant för sitt framgångsrika småföretagarklimat. Gnosjöandan har blivit synonymt med driftighet, småföretagande och informella nätverk.

Men regionen har stött på problem. Området brottas med stigande arbetslöshet och att industrin inte längre drar till sig ungdomar. Kommunernas hopp vilar nu på ett projekt med sänkta ungdomslöner i kombination med utbildningssatsningar.

20-årige Andreas Carlström från Värnamo är en av de unga smålänningar som är på väg in i projektet. Tanken är att han under ett år ska jobba med en lön som är lägst 75 procent av ingångslönen och samtidigt få kompetensutveckling.

– För mig spelar lönen ingen roll. När man väl har ett jobb är det lättare att få ett annat, säger Andreas Carlström.

För knappt ett år sedan gick han ut elprogrammet på gymnasiet. Sedan dess har han varit arbetslös, med undantag för de senaste dagarna då han tillfälligt har hjälpt en firma att byta bildäck.

Drömmen är att få bli svarvare.

– Arbetslösheten för unga här är väldigt hög. När jag gick ut elprogrammet var vi bara tre som fick jobb direkt efter gymnasiet. Många av mina kompisar har inget jobb.

Hur mycket är du beredd på att gå ner i lön för att få jobb?

– Jag är beredd på att ge allt för att komma in.

Skulle du kunna jobba gratis?

– Jag vet inte, men inte helt gratis. Så länge jag har ett jobb så är lönen inte så viktig – inte nu i alla fall.

Gnosjöprojektet är en variant av yrkesintroduktion, en uppgörelse från hösten 2010 mellan Teknik­företagen och IF Metall. Sedan dess har de svenska företagens intresse varit lågt.

Deras hopp ligger nu på att projektet i Gnosjö ska lyckas och sprida sig till resten av landet.

Andreas Carlström hoppas inom kort påbörja en 16 veckor lång teoretisk utbildning för att därefter börja arbeta inom industrin, troligtvis i ett år. Under hela perioden får han en något lägre lön.

– Jag tycker det är ett bra sätt för unga arbetslösa att komma ut i arbetslivet. Jag måste ändå säga att jag är väldigt optimistisk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.