Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bråk mellan S och M i budgetutredningen

Socialdemokraterna går emot statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som vill täppa till kryphål i den nuvarande budgetlagen. "Vi vill ha kvar den nuvarande ordningen", säger Fredrik Olovsson (S), ledamot i kommittén.

På torsdagseftermiddagen ska den parlamentariskt sammansatta budgetprocesskommittén mötas för att justera utredningen om en förstärkt budgetprocess. Men oenighet råder mellan de borgerliga och Socialdemokraterna som gemensamt stiftade nuvarande budgetlag efter 90-talskrisen.

– Det är mycket förvånande eftersom Socialdemokraterna om de kommer i regeringsställning igen sannolikt skulle regera i minoritet, säger Carl B Hamilton (FP), ekonomisk-politisk talesperson.

Socialdemokraterna vill ha kvar möjligheten för en riksdagsmajoritet att stoppa skattesänkningar på det sätt som partiet nu försöker göra med den extra skattesänkningen av inkomstskatten för månadslöner över 36 000 kronor.

– Den möjlighet som finns för riksdagen i dag för att budgeten ska bli starkare bör finnas kvar. Det är själva syftet med regelverket. Det är därför det skapades en gång, säger Fredrik Olovsson som också är vice ordförande i finansutskottet.

För att budgetreglerna ska ändras krävs kvalificerad riksdagsmajoritet eftersom det är en grundlagsändring. Anna Kinberg Batra (M), ledamot i kommittén och ordförande i finansutskottet, hoppas fortfarande att skapa en enighet med de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna samt Miljöpartiet.

- Vi vill gärna söka en bred överenskommelse om det ramverk som har byggt Sverige så starkt. Det brukar Socialdemokraterna vara stolta över själva, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.