Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brakforlust-for-scandic/

Ekonomi

Brakförlust för Scandic - vd hoppas på sommarturismen

Foto: Lasse Swärd

Hotellkedjan Scandic redovisar en brakförlust för första kvartalet.

Förlusten före skatt landade på 3,6 miljarder kronor när beläggningsgraden var rekordlåg.

TT Text

Scandic har precis som hela hotellnäringen lidit svårt i samband med coronapandemin och så sent som i början av april tvingades bolaget att vinstvarna.

Då uppgav bolaget att för sista veckan i mars låg beläggningsgraden på omkring tio procent.

I samband med kvartalsrapporten meddelar man nu att situationen var minst lika dålig i april med en beläggningsgrad på rekordlåga sex procent. Enligt vd:n Jens Mathiesen finns dock en viss ljusning.

”Sedan mitten av april har både beläggningsnivån och bokningstrenden förbättrats. Från och med slutet av maj planerar vi för att successivt återöppna fler hotell”, skriver han i rapporten.

Trots den osäkra situationen gällande rekommendationer för resor gör nu Scandic bedömningen att bokningsläget kommer att förändras.

”Vi räknar med en successiv ökning av beläggningsgraden under maj och juni med några procentenheter per månad. När semesterperioden inleds räknar vi med en ytterligare förbättring till följd av nationella turismströmmar”, skriver vd:n.

Det justerade rörelseresultatet landade nu i linje med tidigare vinstvarning medan förlusten före skatt låg på cirka 3,6 miljarder kronor.

Nettoomsättningen minskade med 17,8 procent och uppgick till 3,3 miljarder kronor när bolaget från och med februari började märka av en minskad efterfrågan.

Nyligen meddelade Scandic att bolaget ska ta in cirka 1,75 miljarder kronor i en nyemission och har ingått ett låneavtal om 1,15 miljarder kronor för att övervintra krisen.

Bolaget har också genomfört en rad åtgärder för att sänka kostnaderna.

”Ambitionen är att Scandic ska vara lönsamt vid lägre beläggningsnivåer än tidigare”, skriver vd:n.

Läs mer: Omsättningen nära halverad för Scandic