Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-10 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brakforlust-for-telenor-efter-myanmarsmall/

EKONOMI

Brakförlust för Telenor efter Myanmarsmäll

Den norska teleoperatören Telenor tar en nedskrivning på 6,5 miljarder norska kronor av värdet på tillgångarna i militärdiktaturen Myanmar.

Aktien faller med 3 procent på Oslobörsen.

TT Text

Telenor redovisar en nettoförlust på 3,9 miljarder norska kronor för årets första kvartal, vilket kan jämföras med vinsten på 698 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2020.

Resultatkollapsen orsakas av en jättenedskrivning av värdet på Telenors tillgångar i Myanmar (Burma), där militären tog makten i februari och minst 700 personer har dödats i rader av våldsamma sammandrabbningar i samband med demonstrationer och protester sedan dess.

Telenor har trots den turbulensen i landet fått två miljoner nya abonnenter i Myanmar under kvartalet. Detta ökar antalet Telenor-abonnenter i landet till 18,2 miljoner. Militärregimen har dock infört strikta restriktioner för användningen av mobilnäten i landet och gav order om ett stopp för all datatrafik över mobilnäten den 15 mars.

Telenors Myanmarnedskrivning uppgår totalt till 6,5 miljarder norska kronor. För övrig verksamhet bekräftar Telenor sina prognoser om oförändrad omsättning och vinst i år jämfört med 2020 och kapitalinvesteringar under året på 15-16 procent av försäljningsintäkterna.

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) föll 8 procent i årstakt till 13 miljoner norska kronor, vilket låg i linje med förväntningarna. Omsättningen under årets första kvartal föll till 28,9 miljarder norska kronor från nästan 31 miljarder ett år tidigare.

Ämnen i artikeln

Myanmar
Telenor
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt