Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/branschen-positiv-till-forbud-av-engangsplast/

Ekonomi

Branschen positiv till förbud mot engångsplast

Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Inom två år vill regeringen se ett förbud mot plastmuggar och livsmedelsbehållare. Branschen ställer sig positiv till förslaget men varnar för att för snabbt ta bort plast som skyddar livsmedelsprodukter.

– En livsmedelsprodukt som blir förstörd har större koldioxidutsläpp än förpackningen, säger Leif Nilsson, ordförande för Svensk Plastindustriförening.

I mars i år röstade EU-parlamentet slutgiltigt igenom ett förbud mot vissa sorters engångsplast. Bland de produkter som ska fasas ut senast 2021 finns engångsbestick, bomullstops och sugrör. Men nu vill den svenska regeringen gå ett steg längre och förbjuda även plastmuggar och livsmedelsbehållare av plast för engångsbruk, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera

– Läget är akut. Vi har en relativt bra sopsortering i Sverige men trots det kommer alldeles för mycket plast ut i naturen. Det skadar djur men kan också ha en farlig effekt på människors hälsa, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till DN. 

Därför tillsätts nu en utredning som ska ge förslag på hur vissa engångsprodukter i plast kan förbjudas. Det handlar i första hand om plastmuggar och livsmedelsbehållare som används i restaurang och hämtmatsverksamheter. Men utredningen ska också undersöka om nedskräpning av plastprodukter som är vanliga vid stränder kan minska. Förhoppningen är att andra material ska ersätta plastprodukterna.

– Vi måste minska det enorma flödet av förpackningsmaterial som vi ser i dag och då behöver branschen ta ansvar. Till skillnad mot plast är till exempel papper nedbrytbart, säger Lövin. 

Leif Nilsson är positiv till utredningen och säger att plastindustrin i Sverige inte kommer påverkas nämnvärt då den mesta av engångsplasten importeras. För de företag som ändå tillverkar engångsartiklar kommer beskedet om förbud inte som en överraskning menar han.

– Det kan bli kännbart men de flesta är medvetna om den här förändringen och har känt av trycket. Vi måste ta tag i det här problemet, det finns på tok för mycket plast som hamnar på fel ställe. 

Leif Nilsson ställer sig istället tveksam till om andra material som ska ersätta verkligen är bättre för miljön. Han påtalar att mycket av de plastförpackningar som säljs i butik i dag är till för att skydda livsmedlet. Det är inte säkert att andra material kan skydda produkten på samma sätt menar han. Han tycker också att regeringen borde ta hårdare tag mot nedskräpare. 

– Vi pratar om vad industrin och konsumenterna behöver göra men gör ingenting för att komma åt de som skräpar ned. Det är samma sak med cigarettfimpar som är det vanligaste skräp vi har på stränderna, man delar inte ut några nedskräpningsbotar utan låter det bara fortgå. 

Isabella Lövin säger att arbetet för att minska farliga plastmaterial i naturen måste ske på alla plan men att det första steget är att minska den onödiga användningen av engångsprodukter. Att öka återvinningen av plast är också en viktig del och något som utredningen ska titta närmare på. 

– Den kommer undersöka om det är möjligt att införa krav på att mat och dryck för avhämtning ska ske i medhavd mugg eller livsmedelsbehållare men också att den plast som används också återanvänds. Vi behöver ha en cirkulär ekonomi och återvinna i så stor utsträckning som möjligt. 

När det kommer till plastförpackningar som skyddar livsmedel säger hon att det är viktigt att återvunnen plast är hälsogodkänt och inte innehåller farliga ämnen. 

– Vi behöver renare plastmaterial i återvinningsflöden för att se till att mer plast kan återanvändas. 

Läs mer: Ny design ska återvinna fler förpackningar 

Läs mer: Sverige blir självförsörjande på plaståtervinning