Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/branschen-vill-ha-snabba-atgarder-for-att-radda-flyget/

EKONOMI

Inga beslut om räddning för flyget – läget akut enligt branschen

6 min 36 sek. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter möte med flygbranschen.

Det blev inga beslut om stöd till flyget efter fredagens möte mellan branschen och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Det oroar Transportföretagens vd Marcus Dahlsten, som räknar med varsel och permitteringar om åtgärderna dröjer för länge.

– Det här är ingenting att dra i långbänk, säger han.

Flera av flygbranschens företrädare var kallade till departementet på fredagen för att ge ministern en bild av läget. Det är uppenbart, enligt Tomas Eneroth, att flyget står inför omedelbara behov av insatser.

– Jag tror att hela flygsektorn står inför mycket stora utmaningar nu med en i vissa av bolagen 25-, 50- eller 60-procentig reducering av verksamheten. Då förstår alla att det är en väldigt tuff utmaning, säger ministern vid en pressträff efter mötet.

Inga åtgärder är uteslutna, men han kan inte gå närmare in på hur staten eventuellt ska hjälpa till.

– Vi tittar naturligtvis på alla olika insatser som kan behöva göras både för flygbolag och för andra aktörer. Jag utesluter inte några insatser men det är inte min uppgift här och nu att berätta om vilka typer av insatser vi är beredda att göra, det måste vi värdera och prioritera, säger Eneroth.

Foto: ALI LORESTANI / TT

Transportföretagens vd, Marcus Dahlsten, var med på mötet och presenterade flera åtgärder hans organisation menar är både nödvändiga och akuta. Bland annat handlar det insatser kopplade till personalkostnader för tiden fram till att den nya lagen om korttidsarbete kommer på plats den 1 maj.

Det handlar också om flygskatt och uppskov med betalning av arbetsgivaravgifter och andra skatter.

– De stödåtgärder som vi har efterfrågat hade behövts under den här veckan, så det här är inte någonting att dra i långbänk. Under mötet tog flera deltagare upp att det kommit stödpaket i Norge under eftermiddagen och vi skulle gärna se att något motsvarande hade gjorts i Sverige i dag, säger Marcus Dahlsten.

Regeringen där har precis presenterat ett massivt stödpaket, rapporterar TT. Bland annat föreslås flygbolag som SAS och Norwegian retroaktivt slippa betala flygplatsavgifter under perioden 1 januari–30 juni.

Bolagen föreslås också slippa betala flygpassageraravgift, motsvarande svensk flygskatt, tillfälligt.

Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen. Foto: Pressbild

Dahlsten har ännu inte fått några konkreta rapporter om kommande varsel eller permitteringar i Sverige, men han säger att det är att räkna med om liknande åtgärder inte kommer på plats här snart.

– Att det är nära förestående om det inte kommer kraftfulla åtgärder går inte att utesluta alls. Det gäller delar av övriga transportbranschen, framför allt där man inriktar sig på persontransport. Men kanske speciellt inom flyget är det en oerhört pressad situation nu.

SAS öppnade för drygt en vecka sedan i en intervju med DN för att man kan komma att behöva permittera personal, men hittills har inga besked kommit.

– Vi tittar på de här åtgärderna och så fort vi har något att kommunicera så kommer vi att göra det. Vi har sagt att vi måste möta den här efterfrågan och det är ganska dramatiskt, säger bolagets presschef Freja Annamatz.

Sas-aktien har sjunkit över 40 procent 2020.
Sas-aktien har sjunkit över 40 procent 2020. Foto: Johan Nilsson/TT

Norwegian, som var pressat redan innan coronakrisen slog mot flygindustrin, har stoppat över 4.000 planerade flygningar och permitterar nu nära hälften av sin personal. Trots regeringens krispaket som presenterades på fredagseftermiddagen vädjar bolaget om ytterligare stödinsatser riktade mot likviditeten

– Vi ber att dessa kommer snarast. Samtidigt gör vi nu allt vi kan för att genomföra alla de åtgärder som är nödvändiga för att minska de ekonomiska förlusterna som den här situationen orsakar oss, oavsett hur smärtsamma de är, säger bolagets koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande på fredagen.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Läs även: Värsta flygkrisen i modern tid – konkurser hotar

Läs mer: Stöd till krisdrabbade branscher utreds

Ämnen i artikeln

Flygtrafik
SAS
Norwegian
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt