Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/branta-fall-pa-borserna-i-europa/

EKONOMI

Globalt börsfall smittade även Wall Street

Oro över ökat antal smittade med deltavirusvarianten fick även den Amerikanska börsen att falla.
Oro över ökat antal smittade med deltavirusvarianten fick även den Amerikanska börsen att falla. Foto: Erik Simander/TT

Oron över ökat antal smittade med deltavirusvarianten skapade en rejäl pandemifrossa på världens börser på måndagen – och det drabbade även New York. Investerarna är oroliga att ett bakslag på smittofronten kommer att försena den globala ekonomins återhämtning.

TT Text

Till förlorarna hörde resebranschen som återigen backade efter att en tid ha vädrat morgonluft. Flera av de stora flygbolagen, som United Airlines och Delta, tappade runt fem procent.

De stora oljebolagen hade också en mörk dag. Oljepriset, och aktiekurserna, sjönk rejält sedan oljeorganisationen Opec beslutat att öka oljeproduktionen.

Dow Jones industriindex föll 2,1 procent, Nasdaqs kompositindex tappade 1,1 procent och S&P 500 gick ned 1,6 procent.

Även börserna i Europa föll ganska rejält på måndagen. Frankfurt ligger minus 2,6 procent, Paris minus 2,4 procent och London minus 2,2 procent under eftermiddagen. Även i Stockholm går det utför, indexet OMXS backar 1,8 procent under tidigt eftermiddag.

En ökad virusoro ligger bakom fallen enligt bedömare, och den oro som först kunde synas i Asien har nu påverkat även Europabörserna.

På Stockholmsbörsen är det röda siffror rakt igenom bland storbolagen. Banksektorn backar ordentligt. SEB är ned 2,7 procent, Swedbank minus 2,9 procent och Handelsbanken minus 2,7 procent.

Men det är inte bara bankerna som går ned på minus i pandemifrossan. H&M backar 3,5 procent, Boliden 3,8 procent och Volvo minus 2,7 procent.

Läs mer: Hindren som kan stoppa rekordbörsen

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt