Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brasilianska-aklagare-internationella-storbolag-betalade-mutor-i-petrobrasskandalen/

Ekonomi

Brasilianska åklagare: Internationella storbolag betalade mutor i Petrobrasskandalen

Protester utanför Petrobras högkvarter i Rio de Janeiro 2015.
Protester utanför Petrobras högkvarter i Rio de Janeiro 2015. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Ledande oljehandelsföretag som nederländsk–schweiziska Vitol och Trafigura samt brittisk-schweiziska Glencore har betalat drygt 30 miljoner USA-dollar i mutor till anställda inom det brasilianska statligt ägda oljebolaget Petrobras, en verksamhet som alltjämt kan vara pågående, uppger åklagare.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

Toppchefer i dessa internationella företag hade ”fullständig och otvetydig” kunskap om systemet, uppger utredare som framträdde vid en presskonferens i Brasilien. De utredda mutorna ska ha betalats ut under åren 2011–2014.

Detaljerna i kartläggningen som nu offentliggjorts ska enbart ses som ”toppen på ett isberg”, enligt utredarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De senaste avslöjandena är de som hittills tydligast visar på internationell koppling till den sedan tidigare välkända korruptionshärvan, kallad ”Car wash”, där aktörerna utgörs av Petrobras och brasilianska politiker.

I det nya fallet ska medarbetare hos Petrobras ha erbjudit de internationella oljehandelsföretagen lägre priser på olja och andra petroleumprodukter samt tankutrustning i drygt 160 skilda transaktioner, varpå de inblandade sedan delat på mellanskillnaden upp till fullt pris, uppger rättsmyndigheter.

Aktörerna har i mejlkonversationer använt sig av smeknamn som exempelvis Tiger, Batman och Mr M när man diskuterat priser under marknadsnivå, medan fakturorna som gått ut till de handlande företagen har haft summor på rådande marknadsnivå, visar beslagtagna mejl som brasiliansk polis granskat. Mellanskillnaden har handlat om mellan 10 cent och 1 dollar per fat. ”Delta” har varit det centrala begreppet som använts för mutorna, skriver Reuters.

Åklagarna har kommit över kalkylprogram i vilka företag som Vitol, Glencore och Trafigura figurerar och som visar vilka mutor som betalats ut.

”Bevismaterialet visar att det funnits ett system genom vilket de undersökta företagen betalat mutor till Petrobras-anställda, i utbyte mot fördelaktigare priser och oftare signerade kontrakt”, säger åklagare i ett uttalande.

Petrobras säger att man samarbetar med myndigheterna och att företaget ser sig självt som ett offer för korruption.

”Vi är den part i detta som har störst intresse av att få alla fakta fram i ljuset. Vi kommer att fortsätta vidta alla nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med de skador Petrobras drabbats av”, heter det i ett uttalande.

Talespersoner för Glencore och Trafigura har avböjt att kommentera uppgifterna, medan en talesperson för Vitol säger att företaget ”har nolltolerans vad gäller mutor och korruption” och att man ”alltid kommer att samarbeta fullt ut med berörda myndigheter i vilken som helst jurisdiktion dessa verkar”.

Läs mer:

Svensk affärsman indragen i Brasiliens största muthärva

Lula dömd för korruption – fick höjt straff

Lastbilsstrejken i Brasilien avslöjar landets sårbarhet