Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/breda-borsfall-i-asien-efter-nedgangar-i-usa/

Ekonomi

Tung press på börserna

Foto: Thomas Karlsson

Börser världen över darrade ordentligt på handelveckans sista dag. I Stockholm föll det breda OMXS-index 3,3 procent – och de ledande Europabörserna rasade ännu mer. Nedgången fortsatte även på New York-börsen.

TT Text

I spåren av kursrasen i USA på torsdagen och på de asiatiska börserna på fredagsmorgonen, öppnade aktiehandeln i Europa med röda siffror.

Stockholmsbörsens index OMXSPI, öppnade med ett fall på 2,7 procent - som alltså till slut blev 3,3 procent. New York börsen öppnade med ett fall på 2,7 procent.

Liknande utveckling kunde noteras för de stora europeiska börserna.  DAX-index i Frankfurt sjönk 3,4 procent, FTSE100-index i London gick ned 3,6 procent och CAC40-index i Paris backade 4,1 procent.

Nedgången fortsatte även på New York-börsen på fredagen, samtidigt som antalet coronavirusmittade människor världen över närmade sig 100.000. Det breda S&P 500-indexet, som backat tio av de tolv senaste handelsdagarna, föll 1,7 procent.

Bland sänkena fanns energibolagen, en effekt av att priset på råolja fallit runt tio procent. Andra hårt drabbade branscher var banker och finansbolag sedan räntan på tioåriga statsobligationer sjunkit till en rekordlåg nivå. Både bank- och finansbolagsindex gick ned cirka 5 procent.

Dow Jones industriindex tappade 1,0 procent och Nasdaqs kompositindex föll 1,9 procent. Sett över hela veckan steg dock S&P 500 0,6 procent, medan Dow Jones och Nasdaq ökade 1,7 respektive 0,1 procent, tack vare kraftiga uppgångar i början av veckan.

 

Samtidigt faller marknadsräntorna världen över när placerarna flyr till säkrare värdepapper. Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan är nere på historiskt låga nivåer, ned 0,10 procentenheter till 0,81 procent. I Sverige faller de längre räntorna med runt 0,04 procentenheter.

Nedgången i Stockholm var en följd av nedgångar på USA-börserna i torsdags och på Asienbörserna på fredagsmorgonen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde 2,7 procent ner och låg stundtals under tre procent. Tokyobörsen har därmed tappat för fjärde veckan i rad och är på sin lägsta nivå sedan september 2019.

Också i Sydkorea och Taiwan pekade pilarna tydligt ner, minus 2,1 respektive 1,7 procent.

Även i Kina föll börserna. Hongkongs Hang Seng-index backade 2,3 procent, medan Shanghais kompositindex hade fallit med 1,2 procent.

Läs mer: Lång väg kvar till börskrasch