Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bredare basår ger student fler vägar

Basåret bör ha fler än ett spår, föreslår regeringen med Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.
Basåret bör ha fler än ett spår, föreslår regeringen med Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild. Foto: Oskar Kullander

Regeringen vill att de basår som ges vid högskolorna ska leda in studenterna på en av flera olika utbildningar, och inte som i dag till en specifik utbildning. Syftet är att öka flexibiliteten för såväl studenter som lärosätena. Förslaget, i form av en promemoria, går nu ut på remiss.

Basåret ges för studenter som sökt en viss högskoleutbildning men som saknar den särskilda behörigheten. Basåret ska även i fortsättningen endast ges i anslutning till utbildningar som leder till efterfrågad kompetens på arbetsmarknaden och som har svårt att fylla studieplatserna.

– Förslaget ger studenter ökade valmöjligheter eftersom de inte måste välja inriktning på de fortsatta studierna förrän efter basåret. Jag tror att det här gör så att fler kan studera på högskolan och dessutom skapar det större flexibilitet för de lärosäten som vill anordna basårsutbildningar, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Läs mer: Tre sätt att jämföra olika utbildningars kvalitet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.