Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajter

Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajter. För första gången blir det olagligt för en svensk operatör att ge kunderna tillgång till hela internet. Detta efter en unik dom som föll på måndagen.

Bredbandsbolaget måste införa spärrar i sitt nät som hindrar vanliga abonnenter att nå de två sajterna. Det är första gången i Sverige som en internetoperatör tvingas införa sådan blockering. 

Det är slutsatsen i en ny dom från Patent- och marknadsöverdomstolen. Därmed upphävs domen från Stockholms tingsrätt från hösten 2015, som avslog blockeringskravet.

Läs mer: Filmbranchen jublar över beslutet

Blockeringen gäller i tre år. Om företaget inte lyder ska det tvingas betala 500 000 kronor i vite.

I ett uttalande skriver domstolen att blockeringen är rimlig bland annat "eftersom det material som finns respektive fanns tillgängligt via tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer i princip uteslutande är upphovsrättsligt skyddat material som tillgängliggjorts olovligen."

Domen är en framgång för film- och skivbolagen som har ställt sig bakom kravet. De begärde att Bredbandsbolaget skulle blockera tillgången till fildelningssajten The Pirate Bay och Swefilmer, en webbplats som strömmade film utan tillstånd. Swefilmer har dock tidigare stängts ner av polisen. 

Domen är Sveriges första i sitt slag. Många rättegångar har hållits mot enskilda fildelare och personer som har drivit fildelningssajter. It-bolag har också tvingats att sluta sälja uppkopplingar till piratsajter. Men aldrig förr har en domstol utrett krav på att en operatör ska blockera specifika webbplatser.

Företagen bakom kravet är skivbolagen Warner Music, Sony Music och Universal Music samt filmbolagen Nordisk film och Svensk Filmindustri. Deras företrädare har argumenterat för att bredbandsföretagen inte kan se på medan deras uppkopplingar används för brott. 

Kritikerna har menat att en blockering skulle rubba en av internets grundprinciper. Bredbandsbolaget har tidigare talat om "absurda konsekvenser" vid en fällande dom och har beskrivit blockeringen som ”censur”. 

Liknande blockeringskrav finns redan i många europeiska länder. 

Avgörandet från Patent- och marknadsöverdomstolen kan inte överklagas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.