Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brexit ger fler Astra Zenecajobb i Sverige

Pam Cheng är produktionschef på Astra Zeneca.
Pam Cheng är produktionschef på Astra Zeneca. Other: Marc Femenia

Brexit leder till att läkemedelsjätten Astra Zeneca måste anställa fler i Sverige. Det säger Pam Cheng, produktionschef på Astra Zeneca.

Det kan till och med bli fråga om att flytta jobb från Storbritannien till Sverige.

Svensk-brittiska Astra Zeneca, som kommer med sin rapport på fredag, har sitt huvudkontor i Cambridge i södra England. Koncernen gör också mycket av sina kvalitetstester av nya mediciner i Storbritannien.

Det är ännu inte klart vilken relation Storbritannien kommer att ha med EU efter att landet lämnar EU i mars nästa år. Men Astra Zeneca kan inte vänta på besked utan måste utgå från att landet inte längre är kvar på EU:s inre marknad. 

– Vi har beslutat att duplicera vårt kvalitetstestande av läkemedel i Sverige, säger Pam Cheng.

Det betyder jobb i Sverige, än så länge i blygsam omfattning. Men kan det också betyda att jobb flyttas från Storbritannien till Sverige?

– Det beror på vad som sker. Men Brexit innebär ytterligare kostnader och det kräver av oss att vi anställer ytterligare i Sverige, säger Cheng

Kan du sätta en siffra på det?

– Vi går fortfarande igenom det. Fråga mig om några veckor, svarar hon med ett skratt.

Nya testanläggningar kräver tillsynsmyndigheternas godkännande, vilket tar tid. Brexit inträffar om 14 månader. Blir nu klara i tid? 

– Vi tror det. Det är därför vi är proaktiva och agerar nu, säger Cheng.

Pam Cheng i Södertälje.
Pam Cheng i Södertälje. Foto: Marc Femenia

Brexit är en utmaning inte bara för Astra Zeneca, utan för hela branschen. Den är beroende av högt utbildade specialister, skickliga forskare och experter på logistik och produktion. Det i sin tur betyder att den är beroende av rörlighet.  

Det gör också att Pam Cheng sjunger öppenheten och mångfaldens lov. Just mångfald är ett favoritord som hon återkommer till ofta under intervjun.

Och även om hon tycker att Sverige är öppet och välkomnande, tycker hon att det kan vara än mer så. 

– Jag tror på mångfald, i både kunskap och tankar, säger hon. 

Pam Cheng påminner om att Astra Zeneca har svenskar på ledande befattningar runt om i världen. 

– Och vi behöver göra samma sak med experter som finns utanför Sverige också, säger hon.

Så vad är ditt budskap till den svenska regeringen?

– Gör det enklare för dem att komma hit och bo här och att de inte ska behöva oroa sig för sitt uppehållstillstånd här!

En sak som Astra Zeneca gärna ser är en mer ”konkurrenskraftig” inkomstskatt för utländska experter.

Pam Cheng är utan tvekan entusiasmerande. Hon skrattar ofta och gärna under intervjun, och det märks att hon är en av dem som tror på globaliseringen som en positiv kraft.

Hon tar kampen mot cancer som exempel. Om vi en dag kan bota cancer så kan det bara ske genom en ”global arbetskraft” som samverkar.

Men går inte världen i motsatt riktning? Murar, gränser, Brexit – allt det är ju tecken på en ny nationalism.

– Jag är inte politiker och jag är inte bra på politik. Men om vi bara fokuserar på läkemedelsindustrin så kan jag säga att den inte klarar sig självt i ett enda land. Det går inte – det är jag övertygad om, svarar Cheng.

Hennes besök i Södertälje är också en följd av ett samarbete. I tisdags invigdes Södertälje Science Park och KTH Södertälje, med plats för 1.200 studenter och forskare. Astra Zeneca är en av flera samarbetspartners.

Södertälje svarar utan jämförelse för den största produktionen i Astra Zeneca. Intäkterna som kommer från de två anläggningar här svarar för 35 procent av koncernens totala intäkter. Av de 13.000 anställda som finns inom produktionen finns drygt 3.000 i Sverige.

– Vi har 30 produktionsanläggningar i 18 länder. Det här är den största anläggningen och vi måste vara väldigt, väldigt bra på vad vi gör här, säger Cheng.

Astra Zenecas fabrik i Södertälje.
Astra Zenecas fabrik i Södertälje. Foto: Lotta Härdelin

Och det är därför Södertälje Science Park och samarbetet med KTH blir viktigt. Det ger tillgång till välutbildad arbetskraft.

– För mig är det en hållbarhetsfråga. Att ha det där flödet av talang som kommer från utmärkta skolor som KTH blir avgörande för att få den arbetskraft som vi behöver.

I höst kommer dessutom fabriken för den nya generationens biologiska läkemedel stå klar. Till en början kommer 150 personer att arbeta där, men det kan så småningom bli långt fler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.