Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brexit gör Kopparbergs cider i Storbritannien brittisk

Det svenska bryggeriet säljer cider till brittiska pubar. Nu ska drycken tillverkas i Storbritannien. Arkivbild.
Det svenska bryggeriet säljer cider till brittiska pubar. Nu ska drycken tillverkas i Storbritannien. Arkivbild. Foto: Georg Cederskog

Kopparbergs Bryggeri kommer att producera cider för den brittiska marknaden i Storbritannien.

– Det var Brexit som avgjorde det, säger vd och majoritetsägaren Peter Bronsman.

Kopparbergs cider är en storsäljare i de brittiska pubarna, det största märket när det gäller det mer exklusiva så kallade premiumsegmentet.

Samtidigt är den största pubkedjan Wetherspoons ordförande och grundare, Tim Martin, en mycket hängiven Brexitanhängare.

Så hängiven faktiskt att han planerar att byta ut öl och vin från EU-länder och ersätta dem med inhemska produkter eller import från länder utanför EU.

– Det blir ofrånkomligen ett skifte i handeln efter Brexit mot länder utanför EU. De produkter vi introducerar nu kommer att få lägre priser än de EU-produkter de ersätter, säger Martin till tidningen Guardian.

Tim Martin är en av Peter Bronsmans äldsta kunder.

– Det vi levererar till honom kommer vi att producera i Storbritannien, säger Peter Bronsman.

Kopparbergs har redan börjat en mindre produktion i landet och det är inte enbart Brexit som vart avgörande. Bryggeriet växer snabbt och behöver utöka kapaciteten.

Så även utan Brexit hade ni haft produktion där?

– Förmodligen, men vi hade inte påskyndat det. Det var Brexit som avgjorde det, definitivt, svarar Bronsman.

När resultatet av folkomröstningen om EU-utträdet kom, midsommaraftonen 2016, hade Peter Bronsman ett antal brittiska pubägare på besök. Alla var de överraskade, men för Bronsman blev resultatet det avgörande för hans beslut att skynda på planeringen av att ha produktion i Storbritannien.

– Det var det första jag gjorde när Brexit kom. Redan då tog jag beslutet för att skydda Kopperbergs intressen i framtiden, säger han.

Själva frukten kommer fortfarande att vara svensk, men i och med att produktionen och tappningen på flaska och fat sker i Storbritannien, kommer den klassas som brittisktillverkad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.