Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 07:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brexit-inte-enda-skalet-till-thomas-cooks-konkurs/

Ekonomi

Brexit inte enda skälet till Thomas Cooks konkurs

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Resejätten Thomas Cook skyllde redan i våras på Brexit för bolagets ekonomiska kris. Spekulationerna om det brittiska utträdet från EU har spelat en roll, men det finns fler och viktigare skäl till att anrika Thomas Cook gått i konkurs på måndagen.

”Den politiska osäkerheten i relation till Brexit under de senaste månaderna har lett till sämre efterfrågan på sommarsemestrar i hela industrin”, meddelade Thomas Cooks vd Peter Fankhauser i våras. Bolaget hade redovisat en 17-procentig nedgång, motsvarande 1,5 miljarder pund, för halvårsperioden fram till den 31 mars.

Läs mer: Resejätten Thomas Cook går i konkurs

Det stämmer att det osäkra politiska läget har lett till sämre växelkurser som sannolikt drabbat kundernas vilja att köpa resor, men Thomas Cooks problem sträcker sig längre tillbaka än Brexit-folkomröstningen den 23 juni 2016. Vid den tiden vände tvärtom en lång kräftgång på börsen till en ökning fram till förra sommaren då aktien inledde ett stadigt ras till dagens nivå, den överlägset lägsta sedan koncernens grundande 2007. 

Bolaget har försökt att locka resenärer med en ”Brexit Price Guarantee” som försäkrade kunderna om att det överenskomna priset inte skulle påverkas av växelkurser. Det har dock inte kunnat vända utvecklingen, eftersom den har fler orsaker än Brexit, och bolaget har tvingats vinstvarna flera gånger det senaste året.

Läs mer: Vings ägare i krismöte om 11 miljarder 

En huvudsaklig orsak bedöms vara att Thomas Cook varit tröga i att hänga med i utvecklingen. Bolagets fokus har varit paketresor till solen medan kundernas efterfrågan skiftat allt mer mot weekend- och upplevelseresor, och man har hållit fast vid sina fysiska butiker medan allt fler köpt sina resor online – därtill allt oftare med separata bokningar för resa och boende.

Dessutom har Thomas Cook drabbats av många andra bakslag, men det är sådana som Brexit, det vill säga sådana som alla aktörer berörs av. Det gäller exempelvis höjda bränslepriser, naturkatastrofer, terrordåd, och meteorologiska omständigheter som exempelvis den ovanligt varma sommaren förra året som gjorde att många valde bort solsemestern.

Läs mer: Så fungerar resgarantin