Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Brexit kan ge vinst för Sverige

Uppemot vart femte svenskt företag med verksamhet i Storbritannien är redo att flytta verksamhet därifrån när landet lämnar EU. Det visar en enkät som Business Sweden låtit göra.

 

Ungefär var sjätte svenskt bolag med dotterbolag i Storbritannien räknar med att minska sina investeringar i landet under de kommande tre åren, som en följd av Brexit, beslutet att Storbritannien ska lämna EU. Och lika många räknar med att öka sina investeringar i andra EU-länder som en konsekvens av Brexit.

Samma enkät visar också att uppemot en femtedel av svenska företag med närvaro i Storbritannien kan komma att flytta verksamhet från landet på grund av Brexit.

- Och då har Sverige en möjlighet att locka dem hit, sade EU-minister Ann Linde när Business Swedens rapport och enkät presenterades på torsdagen.

När den brittiska folkomröstningen i somras slutade med seger för nejsidan, Brexit, startade en intensiv kampanj hos de flesta av de andra 27 EU-länderna. De vill visa företag fördelarna med att flytta från Storbritannien till just deras land.

I Sverige var det Business Sweden som fick regeringens uppdrag att analysera vilka möjligheter Sverige har att främja investeringar med anledning av Brexit - och att komma med förslag på åtgärder för att få framgång.

Business Sweden föreslår bland annat att regeringen förstärker främjandet av investeringar i vissa sektorer, nämligen: IT och telekom, datacenter, life science, fordonsindustri, övrig tillverkande industri och finansiella tjänster.

Det är dock ännu för tidigt att säga vilka möjligheter Sverige, och för den delen andra EU-länderna har, att använda Brexit för att locka företags framtida investeringar.

Det finns ännu ingen formell underrättelse från den brittiska regeringen om utträde och därmed heller inget underlag för förhandlingar om vilken relation landet vill ha med EU efteråt. Skulle till exempel britterna sträva efter en norsk modell där landet är kvar i den inre marknaden, skulle anledningarna för företagen att investera någon annan stans minska rejält.

- Men det är osäkerheten som mest präglar företagen, menar näringsminister Mikael Damberg.

Han understryker att det handlar om tillkommande investeringar, det vill säga var företagen ska lägga pengar på framtida produktion och projekt. Då är osäkerheten om Storbritanniens roll avgörande för de företag som vill växa i Europa.

Damberg tar Volvos ägare, kinesiska Geely, som exempel.

- Ska deras europeiska huvudkontor ligga i Göteborg - eller i Storbritannien, frågar han sig.

Business Sweden anser också att regeringen "kraftsamlar" för att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Sverige - något samtliga kvarvarande 27 EU-länder strävar efter.

Där har också regeringen satt ner foten och sagt formellt att man vill ha EMA till Stockholm-Uppsalaregionen.

Det fick region Skåne att stödja Danmarks och Köpenhamns kandidatur. Region Skåne hade hoppats att regeringen skulle föreslå Malmö-Lundregionen.

Men när tjänstemännen på utrikesdepartementet analyserade frågan blev svaret tydligt:

- Det här kommer att bli en tävling mellan EU:s huvudstäder, säger Ann Linde till DN.

Hon tror också att Sverige har hyggliga chanser att få EMA.

- Vi bör i varje fall ligga bland topp fem, säger Linde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.