Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Brexit oroar G20-länderna: ”En chock”

”En chock.” Så beskrivs en eventuell Brexit, ett brittiskt utträde ur EU, av medlemmarna på det pågående G20-mötet i Shanghai.

Synen på världsekonomin är inte speciellt ljus och den skulle bli ännu mörkare om britterna säger ”no” till EU den 23 juni när det ska folkomröstas. Det fastslår medlemmarna i G20-gruppen i den kommuniké som presenterades på lördagen i samband med mötet i Shanghai, Kina.

Konsekvenserna av Brexit lyfts upp tidigt i kommunikén som en stor risk liksom sjunkande råvarupriser och förändringar när det gäller kapitalflöden.

”Världsekonomin är ojämn och långt ifrån vår ambition när det gäller stark, hållbar och balanserad tillväxt. Vi har enats om att mer behöver göras för att uppnå global tillväxt”, lyfter man fram i kommunikén.

Bland åtgärder som nu ska ske märks att G20-medlemmarna på förhand ska informera varandra om policybeslut som kan leda till valutadevalveringar, meddelade ordföranden bland eurozonens finansministrar, Jeroen Dijsselbloem.

Överenskommelsen ska ha kommit fram efter oro bland vissa ledare för devalveringsåtgärder i främst Kina och Japan. Utöver detta framkom även att man gemensamt ska ”använda alla verktyg för att stärka tillväxten och den ekonomiska stabiliteten”.

Skakigt börsår

Inför G20-mötet i Shanghai, Kina, har det varit ett rejält skakigt börsår – det värsta sedan 1930-talet om man räknar stora upp- och nedgångar enligt mätningar. Ledande världsbörser ligger efter två turbulenta månader på minus allihop.

Det nedtryckta oljepriset, som fallit med cirka 70 procent på ett och ett halvt år, bidrar till ökad tillväxt i västvärlden. Men det skakar ändå marknaden rejält, då det slår hårt mot tillväxtländer som är beroende av oljeintäkter för statsfinanserna och riskerar att skapa valutakriser och likviditetsproblem som sprider sig på finansmarknaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.