Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brexit-oroar-inte-handelsbanken/

Ekonomi

Brexit oroar inte Handelsbanken

Handelsbanken redovisar ett kvartalsresultat som var något bättre än vad analytikerna väntat sig. Banken anser sig stå väl rustad för brexit.

TT Text

– Brexit har skapat en marknadsoro men för oss är det business as usual, säger vd Frank Vang-Jensen i samband med Handelsbankens presskonferens om delårsresultatet.

Banken har en omfattande verksamhet i Storbritannien, med omkring 200 bankkontor i hela landet. I rapporten skriver banken att den står väl rustad för att klara av svårare marknadsförutsättningar än de senaste årens, med hänvisning till bankens "låga risktolerans, goda kapitalisering och starka likviditetssituation".

”Det gäller även om konjunkturen i Storbritannien försvagas till följd av ett kommande utträde ur EU”, skriver man.

Rörelsevinsten för andra kvartalet blev 5 277 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 5 256 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4 917 miljoner kronor. Handelsbanken stiger mest av storbolagen på Stockholmsbörsen efter rapporten. Aktien är upp 1,3 procent i förmiddagshandeln.

– Vi har en väldigt bra tillväxt. Det är bra fart på alla våra marknader, säger Vang-Jensen.

Räntenettot sjönk till 6 808 miljoner kronor, från 7 019 miljoner kronor. Det var i linje med förväntningarna. Provisionsnettot minskade till 2 280 miljoner kronor, från 2 359 miljoner kronor.

Bankens kostnader minskade från 4 607 miljoner till 4 417 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 229 miljoner kronor, från 359 miljoner kronor.