Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 22:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brexit-oroar-seb/

EKONOMI

Brexit oroar SEB

Annika Falkengren, vd och koncernchef för SEB.
Foto: Maja Suslin/TT

SEB mår trots minusräntan ganska bra. Banken redovisar en vinst som var bättre än analytikerna hade väntat sig.

Men Brexit har ökat osäkerheten på marknaden och SEB förbereder sig nu för en stökig höst.

TT Text

SEB är första bank ut att rapportera för andra kvartalet och rapporten mottogs positivt av marknaden. Ökade intäkter och lägre kostnader gav en högre vinst jämfört med andra kvartalet i fjol.

Men minusräntan sätter sina spår. Räntenettot är satt under press till följd av det extremt låga ränteläget. Och Sverige är inte ensamt om negativa räntor.

– Överlag ser vi nu att vi är inne i en period av negativa räntor i hela Europa. Det är inte så att vi går tillbaka mot ett nolläge utan snarare att vi ligger kvar och till och med får lägre räntor i vissa länder. Och det är utmanande att vara bank med negativa räntor, säger vd Annika Falkengren.

Brexit, britternas beslut att lämna EU, har ökat osäkerheten på marknaden. Visserligen kan SEB tjäna pengar på att kunderna köper produkter och tjänster som ska skydda dem mot ränte- och valutarisker, men osäkerheten leder till större svängningar på marknaden och fallande börskurser. Det drar ner provisionsintäkterna.

– Nu ska Storbritannien förhandla sig ur Europa. Det är klart att beroende på vilka villkor Storbritannien får så kan det också vara så att det här väcker en sovande björn då många länder känner; Oj, kan man vara med i Europa och ändå inte riktigt med? Det tycker jag också är ett orosmoment som man nu under hösten måste hantera, säger Falkengren.

SEB förbereder sig nu för en osäker höst.

– Vi som bank måste se till att vi har mycket kapital, att vi har god likviditet. Alltså att hela tiden förbereda för "the worst case", att om det är så att det blir en riktigt jobbig höst så måste vi kunna stötta våra kunder varenda minut, varenda timme och se till att vi finns där hela tiden.

Bolånemarknaden har bromsat in något till följd av amorteringskravet.

– Det tycker vi känns ganska bra. Från 1 juni har det blivit lag att tillämpa amorteringskrav. Det tycker vi är jättebra. Vi har tillämpat en stark rekommendation om amorteringar sedan 2011 i vår bank. Vi har jobbat med amorteringar och skuldkvotstak och att man ska klara av en så hög ränta som sju procent, säger Falkengren.

Ämnen i artikeln

Brexit
SEB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt