Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brexit-oroar-utlandska-vinproducenter/

Ekonomi

Brexit oroar utländska vinproducenter

Foto: Per Lindström

En avtalslös Brexit oroar vinproducenter. Bland annat kan beslutet att lämna EU påverka flödet av utländska viner till Storbritannien. Den franska vingården Château Bauduc är en av dem som säljer av sina viner till landet tidigt i år. 

Raffaella Lindström
Rätta artikel

29 mars väntas Storbritannien lämna EU. I dag registreras rörelsen av alkohol, tobak och energiprodukter i systemet för punktskatter och kontrollsystem, EMCS. Om landet lämnar EU utan ett avtal innebär det att systemet bryts upp vilket påverkar vinproducenternas affärer. 

Storbritannien är världens näst största importör av viner och tar in 12 miljoner hektoliter årligen. Försäljningen av Bordeauxviner är framgångsrik i landet som är den fjärde största globala marknaden för kvalitetsvinerna. 

Bordeaux är bland annat känt för att kunna lagras länge på flaska. Nu väljer flera vinproducenter att tappa upp tidigt i år eftersom de är oroliga över Brexit. 

– Vi måste få minst sex månaders lager till Storbritannien innan slutet av mars, det skulle vara dumt att inte göra det eftersom det inte finns en Brexit som är bra för verksamheten, men en avtalslös Brexit vore en katastrof, säger Gavin Quinney, som tillsammans med sin familj driver vingården Château Bauduc, till tidningen The Guardian.  

Ungefär 60 procent av Gavin Quinneys produktion går till kunder i Storbritannien. Ett nytt system som kan ersätta EMCS kan ta månader eller år att få till. Av den orsaken tappade Château Bauduc upp i slutet av januari. Förra året skedde det först i mars. 

Om kostnaden för EU-viner i Storbritannien ökar är det möjligt att engelska viner etablerar sig starkare på den brittiska vinmarknaden. Brittiska producenter står för drygt en procent av den brittiska vinkonsumtionen, enligt studier av University of Sussex och Catham House. 

Läs mer: Brexit gör Kopparbergs cider i Storbritannien brittisk