Regeringen vill skynda på möjligheterna att göra amerikansk inresekontroll redan på Arlanda. Orsaken är att regeringen hoppas att fler storföretag vill lägga sina huvudkontor i Sverige när britterna lämnar EU.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 01:18
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brexit-ska-oppna-dorren-for-storforetag/
Brexit ska öppna dörren för storföretag

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Det senaste året har regeringen förhandlat med USA om att kunna genomföra amerikanska tull-, gräns- och säkerhetskontroller redan på Arlanda. Motivet är att förenkla resandet mellan Sverige och USA genom att resenärerna slipper motsvarande kontroller när de landar i USA.
Sedan britterna röstat för att lämna EU ser regeringen nya möjligheter att locka utländska investeringar och företagsetableringar till Stockholm. Därför får en särskild utredare nu i uppdrag att skynda på inreseavtalet.
– Efter Brexit har det skapats en stor osäkerhet om vad som händer med Storbritannien. Sverige har stora möjligheter att locka till sig fler investeringar i den situationen. Framför allt huvudkontor som är beroende av direktförbindelser med resten av världen, säger näringsminister Mikael Damberg (S).
Han framhåller att det redan finns många multinationella företag på plats i Sverige.
– De företag som vill göra ytterligare investeringar i Europa jämför de olika länderna. Sverige och inte minst Arlanda har en stor betydelse för var man väljer att lägga de här investeringarna framöver.
Flera framgångsrika företag har klagat på att det är svårt att rekrytera personal eftersom det finns för få bostäder i Stockholm.
– Baksidan av en väldigt stark tillväxt i Stockholmsregionen är att vi har bostadsbrist. Det kommer vi nog att ha framöver också trots att vi bygger väldigt mycket. Jag ser hellre en situation där det görs mycket investeringar och där fler vill komma till Stockholm och att det därmed skapas en diskussion om bostadsbrist än tvärtom – att man har väldigt mycket lediga lägenheter och att det inte sker investeringar här.
USA och Sverige är enligt regeringen i princip överens om detaljerna i inreseavtalet. Regeringen hoppas att det kan träda i kraft under 2018. Hittills i Europa är det bara Irland som har ett liknande avtal med USA.