Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brexitoro-okar-hos-svenska-foretag-i-storbritannien/

Ekonomi

Brexitoro ökar hos svenska företag i Storbritannien

Foto: James Veysey/REX/Shutterstock

Ängsligheten ökar bland svenska företag i Storbritannien. Och det är den politiska osäkerheten kring Brexit som oroar företagsledningarna, berättar Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i London.

Dan Lucas
Rätta artikel

Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners och det finns gott om svenska företag av alla storlekar som har verksamhet där.

Svenska Handelskammaren har sedan i somras varje månad haft informationsmöten med företagen för att hålla dem uppdaterade om vad de behöver göra inför Brexit.

– För varje gång har uppslutningen ökat, chefsnivån stigit, frågorna blivit fler och mungiporna har gått ner, berättar Sandberg på snabbvisit i Stockholm.

Trots att den brittiska regeringen och EU skrev på ett utträdesavtal i november, har den ännu inte fått godkännande av det brittiska parlamentet. Då landet ska lämna EU den 29 mars ökar risken för var dag att det blir ett kaotiskt utträde med kraftiga förseningar i hamnarna när ökad byråkrati, tullar och handelshinder kan lägga käppar i hjulet för företagen.

Handelskammaren – precis som Kommerskollegium, den svenska regeringen och Business Sweden – har uppmanat företagsledningarna att förbereda sig även för en avtalslös Brexit.

Peter Sandberg understryker att skillnaden är stor mellan hur väl förberedda de är. De stora, som Stena Line, Astra Zeneca och Handelsbanken har förberett sig så gott det går.

– Handelsbanken har ju startat en brittisk bank för att kunna fortsätta även efter en avtalslös Brexit, påpekar Sandberg.

Det var i höstas som Handelsbanken sökte och fick tillstånd för att omvandla sin brittiska verksamhet från en filial till ett brittiskt dotterbolag, Handelsbanken Plc.

Astra Zeneca, som har sitt huvudsäte i Cambridge i England, beslöt i fjol att duplicera kvalitetstestningen av läkemedel på grund av Brexit. Det innebar extra investeringar i Södertälje.

Men för de mindre och medelstora företagen har det varit svårare. De har många gånger inte de resurser som krävs för att göra analyser av följderna av olika utfall av Brexit.

– Men vi kan peka dem i rätt riktning, säger Sandberg.

– Och i vissa fall behöver de inte göra så omfattande förberedelser, tillägger han.

Som exempel tar han en exportör av timmer. En båtslast med produktion, en enkel deklaration, så är det klart.

En helt annan sak är det till exempel med livsmedel. Det är känsliga produkter som dessutom omfattas av ett komplicerat regelverk, ett regelverk som blir ännu mer omfattande vid en avtalslös Brexit.

Trots den politiska låsningen i London är Peter Sandberg övertygad om att landet även i fortsättningen kommer att vara en attraktiv marknad för svenska företag. Det gäller bara att få undan den politiska osäkerheten – då kommer investeringarna igång igen, spår han.

– Och jag har inte hört om ett enda svenska företag som ska lämna landet på grund av Brexit, säger han.

Läs även: Brittiska bönder vinnare på Brexit