Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brist på kompetens ger problem

Trots hög arbetslöshet finns det företag som har svårt att hitta arbetskraft. Det saknas helt enkelt folk med rätt kompetens.

Utbildningssystemet har inte hängt med och anpassat sig till den kunskap som företagen efterfrågar. Den slutsatsen drar Tillväxtverket i en rapport och efterlyser satsningar på korta yrkesutbildningar.

– Man måste bättre matcha arbetsmarknaden mot företagens behov, säger Jan Persson, analytiker på Tillväxtverket.

Problemet är störst inom bygg- och tillverkningsindustrin, men hur många jobb det handlar om är oklart. Enligt rapporten menar dock vart tredje företag med 10—49 anställda att bristen på lämplig arbetskraft hindrar tillväxten. Dessutom påverkar inställda pendeltåg, bussar som inte håller tidtabell och långa bilköer företagens lönsamhet.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken och vägar är tillförlitliga, säger han.

Annars ser små- och medelstora företag relativt ljust på de kommande tre åren, enligt rapporten som är gjord mellan september 2010 och mars 2011. Det vill säga innan eurokrisen slog till på allvar och konjunkturorn infann sig,

– Som konjunkturindikator har den kanske vissa brister. Det har hänt en del sedan dess, säger Jan Persson.

Fakta:Konkurrens största hindret

Andel medelstora företag som anger olika faktorer som stora tillväxthinder, i procent.

Konkurrens från andra företag: 41,9

Tillgång till lämplig arbetskraft: 26,8

Lagar och myndighetsregler: 14,5

Företagets lönsamhet: 13,4

Efterfrågan på företagets produkter: 13,3

Kapacitet i nuvarande lokaler, utrustning etc: 12,4

Tillgång till lån och krediter: 12,1

Tillgång till infrastruktur: 6,6

Tillgång till externt ägarkapital: 5,9

Källa: Tillväxtverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.