Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brist på svenskt lammkött till påsk

Den som vill ha lamm på påskbordet bör redan ha inhandlat steken — åtminstone om den ska vara svensk. Det varnar både Ica och lammproducenterna för.

Att lamm fortfarande är populärt på svenskarnas bord under påsken visar det faktum att så mycket som nästan en tredjedel, 27 procent, av den totala årsvolymen av lamm konsumeras under påsken.

Problemet är bara att det svenskproducerade lammköttet endast står för 35 procent av det lammkött som säljs i Sverige.

– Det säger sig självt att det blir brist, säger Dan Jacobson, färskvaruchef på Ica, till TT.

Denna plötsliga efterfrågan sker dessutom i en tid som normalt sett inte associeras med god tillgång på färskt lammkött.

– Det normala är att slakten sker på hösten. De lamm som slaktas nu har gått inomhus. Eftersom det är en mer arbetsintensiv verksamhet är det inte lika många bönder som har en sådan produktion. Importerat kött går nog att få tag i, men om man vill vara säker på att äta svenskt till påsken bör man nog vara ute i god tid, säger Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammköttproducenter.

Påsken är dock inte den enda tid på året då svensken äter lamm. Lammkött, i alla dess former, har blivit alltmer populärt de senaste åren, berättar Tomas Olsson. Produktionen har dock inte ökat i samma takt, vilket har lett till en generellt brist.

– Till skillnad från många andra länder finns det inte så många storproducenter i Sverige. Mycket av produktionen sker fortfarande inom en slags hobbyverksamhet.

Eftersom produktionen har gått ner i flera länder i Europa, och inte minst i det lammtäta Nya Zeeland, har världsmarknadspriset skjutit i höjden. Dan Jacobson på Ica tycker dock att priserna endast har höjts "marginellt" de senaste åren.

Tomas Olsson föredrar svenskt, medan Dan Jacobson inte är lika noga.

– Jag har inte köpt min stek ännu. Det kanske blir djupfryst, vi får se.

Fakta:Unga lamm till påsk

I Sverige konsumeras cirka 13 000 ton lammkött, var av 4 500 ton är svenskproducerat.

Lamm slaktas normalt efter sommaren och en bit in på hösten. Dessa lamm är cirka 8—9 månader gamla, medan de lamm som slaktas till påsken är betydligt yngre, vilket påverkar både smaken och köttets färg.

I Sverige finns cirka 0,5 miljoner får. Det ska jämföras med en av de största producenterna, Nya Zeeland, som har 30 miljoner får.

Källa: Ica och Lammproducenterna. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.