Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Britterna delas in i sju klasser

Foto: Alamy

Arbetarklass, medelklass och överklass är passé. Britterna delas in i sju nya socioekonomiska samhällsklasser i den största undersökningen av sitt slag i landet.

De traditionella sättet att dela in befolkningen i arbetar-, medel- och överklass är föråldrat, enligt en undersökning som den brittiska nyhetskanalen BBC genomfört tillsammans med forskare vid London School of Economics och universitetet i Manchester.

Bara 39 procent av befolkningen kan placeras i någon av de kategorierna. Forskarna anser att det vore mer lämpligt att dela in befolkningen i sju klasser – från elit till så kallat prekariat, en grupp dit bland andra långtidsarbetslösa räknas.

Klassindelningen har traditionellt sett definierats av faktorer som yrke, förmögenhet och utbildning. Den klassindelningen har endast tre dimensioner – ekonomisk, social och kulturell. I den studie som BBC och forskarna genomfört har man undersökt faktorer som ekonomiskt, socialt och kulturellt kapital.

Med ekonomiskt kapital avses inkomst, sparande och om man äger sin bostad.

Med socialt kapital avses vilken sorts människor man umgås med.

Med kulturellt kapital avses i vilken utsträckning man ägnar sig åt kulturella aktiviteter, samt vilken sorts aktiviteter det rör sig om.

Mer än 161 000 personer deltog i undersökningen. Resultatet har publicerats på sajten Sociology.

Vilken klass skulle du tillhöra om du var britt? Här kan du testa dig.

De nya klasserna

• Elit: Den mest priviligierade gruppen i Storbritannien. Den här gruppen har de högsta nivåerna av alla tre kapital.

• Etablerad medelklass: Näst mest välbeställd av klasserna. Höga kapitalvärden.

• Teknisk medelklass: En liten grupp som är ekonomiskt välbeställd, men som haer lågt socialt och kulturellt kapital.

• Nya, välbeställda arbetare: Unga som är socialt och kulturellt aktiva, med medelhöga inkomster.

• Traditionell arbetarklass: Låga nivåer för alla kapital, men med relativt höga fastighetsvärden. Medelåldern i gruppen är 66 år.

• Anställda inom tjänstesektorn: En ny ung, urban grupp som har relativt låga inkomster men höga värden när det gäller socialt och kulturellt kapital.

• Prekariat: Långtidsarbetslösa. De fattigaste när det gäller alla former av kapital – ekonomiskt som socialt och kulturellt.

Källa: BBC.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.