Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/britterna-valjer-att-lamna-eu/

EKONOMI

Britterna väljer att lämna EU

1 min 41 sek. Lämna-sidan vann folkomröstningen i Storbritannien.
Bild 1 av 1
Foto: AFP

LONDON. Sensationen är ett faktum. Britterna väljer att lämna EU. Premiärminister David Camerons chansning gick inte hem. I en oerhört jämn rösträkning ställdes landsorten mot storstäder, England mot Skottland.

Artikeln fortsätter under liverapporten.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.

Britterna vågade ta steget ut i det okända, som EU-anhängarna varnat för. Klockan 05.39 förklarade BBC att valet var avgjort. Storbritannien väljer Brexit. Då återstod fortfarande flera valkretsar att räkna, men professor John Curtice bedömde att de inte skulle kunna ändra utgången.

Två knallresultat satte trenden direkt när de redovisades runt 01.30 svensk tid på fredagsnatten. I Newcastle röstade visserligen majoriteten för att stanna i EU, men marginalen var betydligt mindre än vad som stannasidan hade hoppats på: 50,7 procent mot 49,3 procent. Skillnaden borde ha varit närmare 10 procentenheter där.

I Sunderland vann lämnasidan precis som prognoserna sade. Men marginalen blev betydligt större än väntat, 61-39 till Brexit. Den trenden fortsatte under natten. Labourväljare i norra England gick emot partiets linje och röstade för EU-utträde.

– För väljarna är det ingen tvekan om att invandringen blev en stor fråga och att ekonomin inte fungerade som argument när du inte har så mycket att förlora. Vi kunde ha gjort bättre som parti. Många av våra väljare visste inte vad partiet stod i EU-frågan, säger Chuka Umunna, Labourparlamentariker till BBC.

Ljuspunkten för stannasidan var att Skottland tydligt röstade för att stanna i EU liksom att valkretsarna i London var mer för att stanna än väntat. Under valdagen öste regnet ner i Londonområdet och det var stora problem i trafiken.

Första partiledare att börja tala om seger var Nigel Farage från EU- och invandringskritiska Ukip.

– Gryningen bryter in för ett självständigt Storbritannien. Det blir en seger för verkliga människor, för vanliga människor, för ordentliga människor. Vi har slagits mot bankerna, de multinationella bolagen och mot lögnerna. Jag tror att lämna vinner. Vi har gjort det genom hårt grundarbete, sade Nigel Farage strax efter klockan fem till sina supportrar.

Direkt efter att vallokalerna stängde klockan 23 förklarade han slaget var förlorat, men att de kommer att vinna kriget långsiktigt och ta tillbaka kontrollen över landet. Ukip hade beställt en egen opinionsmätning och den visade att stanna skulle vinna.
Det gjorde även flera andra som publicerades efter att vallokalerna stängt, men rösträkningen visade att opinionsinstituten inte lyckats särskilt väl.

När resultaten började komma in sjönk pundet kraftigt mot dollarn. På småtimmarna var pundet nere på nivåer som inte har setts sedan 1980-talet.
Valdeltagandet blir cirka 72 procent, vilket i så fall är det högsta i ett nationellt val sedan 1997.

När detta skrivs har premiärminister David Cameron ännu inte framträtt. Inte heller ledarna för den officiella Vote Leave-kampanjen.

Redan är spekulationerna i gång om Cameron kommer att avgå och att det kan komma ett nyval.