Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brittisk-kanalo-tillater-kvinnor-att-deklarera/

Ekonomi

Brittisk kanalö tillåter kvinnor att deklarera

Slottet Mont Orgueil vid fiskehamnen Gorey på östra sidan av Jersey.
Slottet Mont Orgueil vid fiskehamnen Gorey på östra sidan av Jersey. Foto: Richard Sowersby/TT

Den brittiska kanalön Jersey reformerar sitt skattesystem, rapporterar tidningen Financial times. 2021 får gifta kvinnor deklarera – precis som deras män. Men förändringen kritiseras för att leda till högre skatter. 

Beslutet om individuell beskattning röstades igenom på tisdagen den 4 februari 2020. Reformen innebär att gifta kvinnor får självdeklarera nästa år. I dag bor närmare 100.000 invånare på ön.

Sedan 1928 har skattesystemet varit byggt på att gifta kvinnors inkomst registreras på deras män. Skälet är att man har velat skatta per hushåll i stället för varje individ. Dock har gifta män kunnat ge sin hustru tillstånd att deklarera sedan 2013. 

Även ogifta eller homosexuella par har omfattats av en liknande lag. I de fallen har den äldre partnern fått betala skatt. Genom åren har lagen kritiserats. Bland annat säger Jerseys finansminister att det gamla skattesystemet är arkaiskt. Med andra ord antikt. 

– Detta förslag kommer äntligen att ge lika rättigheter till både makar och civila partners enligt Jerseys skattelagstiftning. Det kommer att ta bort det arkaiska antagandet i den nuvarande lagen om att en hustrus inkomst anses tillhöra hennes make, säger finansministern Susie Pinel till tidningen Financial times

Susie Pinel är finansminister på kanalön Jersey.
Susie Pinel är finansminister på kanalön Jersey. Foto: Pressbild

I den nya lagen finns det utrymme för undantag. Om ett gift par vill registrera sina inkomster på mannen kommer det fortfarande att vara möjligt. 

De brittiska kanalöarna är självstyrande. Med det menas att de har ett eget rättsligt och politiskt system. Dock har Storbritannien ansvaret för utrikesrelationerna och försvaret. 

På Jersey är det en ständeförsamling som fattar besluten. I gruppen sitter 49 folkvalda ledamöter. Totalt röstade 40 personer för den nya skattereformen. Två la ner sina röster. 

Sedan tidigare är Jersey känt för sina låga skatter. Beslutet att individualisera skatten har därför inte bara hyllats. En myndighetskommitté i Jersey har flaggat för att tusentals par kommer tvingas att betala högre skatt. 

Framför allt gäller det par med en gemensam inkomst mellan 30.000 och 50.000 pund. 8.300 par beräknas betala 13 miljoner pund mer i skatt, enligt propositionen.