Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Brittisk miljardär styr mot Brexit

Arron Banks.
Arron Banks. Foto: AFP

London. Exporten till EU och miljontals jobb är i fara vid en Brexit, säger EU-anhängarna. Tvärtom, anser miljardären Arron Banks. Han leder en av kampanjerna för att lämna EU och säger att stora risken är att bli kvar i unionen.

Om tre månader, den 23 juni, ska britterna folkomrösta om landet ska lämna eller stanna i Europeiska unionen. Vad en Brexit, ett utträde, innebär för landets ekonomi är avgörande för många väljare. Svaren är dock motsägelsefulla. EU-anhängarna pekar på hur bra den brittiska ekonomin utvecklats under medlemskapet, medan motståndarna anser att den skulle ha varit ännu bättre utan EU:s bojor.

– Den ekonomiska krisen och spänningarna mellan euroländerna, till exempel Tyskland och Sydeuropa, gör EU till ett gigantiskt Titanic. Storbritannien sitter med en förstaklassbiljett, men är på väg mot katastrofen, säger försäkringsmagnaten Arron Banks, medgrundare till Leave EU och finansiär av EU-kritiska partiet Ukip.

Arron Banks äger försäkringsbolag, diamantgruvor och har arbetat för amerikanen Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Nu spenderar han en del av sin förmögenhet, miljarder omräknat i svenska kronor, på att ta Storbritannien ur EU. Han tror inte att exporten är i fara.

– Vi behöver inte vara del av en politisk union för att handla med USA, Japan och andra länder. Tullar är så låga numera. Dessutom har vi ett handelsunderskott med EU. När vi lämnar kommer därför tyska näringslivet att kräva att Storbritannien får ett bra avtal med EU, säger han.

Han påstår att vid en Brexit-vinst kommer BMW:s ordförande omedelbart att knacka på Angela Merkels dörr och be henne ordna ett nytt avtal med britterna.

Foto: AFP Arron Banks. Foto: AFP

Enligt Banks resonemang har Storbritannien ett starkt förhandlingsläge ”vi är världens sjätte största ekonomi”. Han tror att landet skulle få en lika bra överenskommelse som Norge, utan att behöva betala till EU:s budget eller omfattas av fri rörlighet för människor.

Många håller inte med honom.

Phil Poole är analyschef på Deutsche Banks kapitalförvaltning i London. Han tror att om EU-motståndarna vinner kan tiden efter, när detaljerna ska mejslas ut mellan EU och Storbritannien, bli riktigt besvärlig.

– Skilsmässor är inte lätta, särskilt inte när pengar är inblandade, säger han.

Ett utträde är ingen katastrof för Storbritannien, anser Poole, men det skapar stor osäkerhet och framför allt berörs finansbranschen.

– Finansiella tjänster står för en större andel av BNP i Storbritannien än de gör i något annat europeiskt land. Största risken är om finans- och försäkringsbolag bestämmer sig för att Storbritannien fortsättningsvis inte är ett land att vara i och flyttar huvudkontoren.

Röstar britterna för Brexit leder det till att pundet försvagas, investeringar minskar, tillväxten påverkas och risk för att kreditbetyg värderas ned, enligt Phil Poole.

– Helt avgörande blir vilket handelsavtal vi får med EU. Det påverkar om Storbritannien ses som en del av Europa, både när det gäller finansiella tjänster och tillverkningsindustri, säger han.

Gerard Lyons, tidigare chefsekonom på banken Standard Chartered och numera rådgivare åt Londons borgmästare och Brexit-förespråkare Boris Johnson, säger att det kan ta mellan tre och nio år för Storbritannien att förhandla fram ett handelsavtal med EU. Han sticker inte under stol med att de ekonomiska argumenten för ett EU-utträde kan tyckas svaga, men anser att politiskt självstyre överväger ekonomi.

Likt Arron Banks tar Lyons till liknelsen med EU som ett gigantiskt Titanic med stora problem (arbetslöshet, immigration, euro med mera) som unionen inte förmår lösa.

– Sitter vi i en mindre båt har vi en guppigare resa, men vi kommer fram, säger Gerard Lyons.

Han ser ingen stad i Europa som kan hota Londons ställning som finansiellt centrum, trots att det kommer sådana signaler från Paris och Frankfurt.

Phil Poole, Deutsche Bank, tror att få jobb flyttar till kontinenten.

– London har fortfarande förutsättningar att vara finanscentrum. Du har språket, infrastrukturen runt omkring och flexibla anställningsregler som gör det lätt att sparka och värva folk.

Han bedömer att det snarare är Dublin och Dubai som ligger bra till om finansbranschen vill flytta på anställda.

Läs även: ”Ekonomer varnar för stora risker vid utträde”

Fakta. Folkomröstningen

Den 23 juni ska väljarna svara på frågan: ”Ska Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?”

Senaste sammanställningen av opinionsmätningar visar att 51 procent vill vara kvar och 49 procent vill lämna. Andelen osäkra eller som uppger att de inte ska rösta är borträknad.

Källa: Whatukthinks.org

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.