Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brittisk myndighet startar utredning om Danske Bank

Foto: Francis Joseph Dean/REX/Shutterstock

Den brittiska myndigheten mot organiserad och ekonomisk brottslighet har öppnat en utredning mot Danske Bank efter penningtvättshärvan, uppger Financial Times

Det är den brittiska myndigheten National Crime Agancy som nu börjat titta närmare på skandalen i Danmarks största bank och startar en utredning.

Myndigheten har inte velat kommentera saken men enligt Financial Times källor med insyn i ärendet handlar misstankarna om att pengar som tvättats gått från Ryssland, via Danske Banks filial i Estland, och vidare till företag i Storbritannien. 

Enligt bankens egen utredning som presenterades tidigare i veckan var många av kontoinnehavarna i den estniska banken brittiska. Efter Ryssland, som var vanligast förekommande, var brittiska företag de mest återkommande bland kontoinnehavarna. 

Totalt fanns nära 15.000 så kallade icke-residenta kontoinnehavare i kundportföljen som Danske Bank tog över i samband med förvärvet av den finska banken Sampo Bank 2007, då allting började. Av dessa var 1.100 kunder från Storbritannien. 

Flera gånger varnades bankledningen för den misstänkta aktiviteten, konstaterar utredningen. En av gångerna var 2013 då en visselblåsare slog larm och varnade för bland annat brittiska företag som tog emot pengar från Ryssland. 

Först 2015 agerade Danske Bank och avvecklade de utländska kontona i bankens estniska verksamhet. 

Sedan tidigare utreds banken redan av estniska myndigheter och i går, torsdag, meddelade Finansinspektionen i Danmark att de återupptar sin utredning mot banken. Detta efter de nya uppgifterna som presenterades under onsdagen. 

Enligt amerikansk press ska även flera myndigheter i USA titta närmare på härvan – någonting som väntas kunna leda till stora bötesbelopp

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.