Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Brittisk turistboom lyfter Airbnb

London Eye och Big Ben är några turistattraktioner i London som lockar allt fler besökare i takt med att pundet försvagas.
London Eye och Big Ben är några turistattraktioner i London som lockar allt fler besökare i takt med att pundet försvagas. Foto: AP

Airbnb noterar en 80 procentig ökning av antalet uthyrningar i Storbritannien det senaste året.

Från juli 2016 till juli 2017 har 5,9 miljoner besökare utnyttjat uthyrningstjänsten i Storbritannien. Det gör den brittiska marknaden till det internationella bolagets femte största.

Som helhet har antalet utländska besökare i Storbritannien ökat, som resultat av att pundet försvagats sedan landet röstade för att lämna EU. Antalet besökare under andra kvartalet i år var det högsta hittills, enligt officiella siffror.

Via Airbnb kan privatpersoner hyra ut sina bostäder till besökare. Bara i London har bolaget 64.000 listade uthyrare. Verksamheten ses inte med blida ögon från hotellnäringen. Många städer har också infört restriktioner mot korttidsuthyrningen, med argumentet att det som är tänkt för permanentboende inte får utnyttjas som hotell.

Läs mer: Fallgroparna du måste känna till innan du hyr ut din bostad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.