Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brittiska-underhuset-utmanar-eu-en-forsakring/

Ekonomi

Brittiska underhuset utmanar EU: ”En försäkring”

Boris Johnson under en tidigare presskonferens.
Boris Johnson under en tidigare presskonferens. Foto: Stefan Rousseau/AFP

Efter en flera timmar lång debatt i det brittiska underhuset på måndagskvällen röstade parlamentarikerna ja till att driva igenom en lag som ska ge Storbritannien möjlighet att bryta mot viktiga delar i utträdesavtalet med EU.

Nästa vecka fortsätter diskussionerna om diverse tillägg till avtalet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var tydlig när han talade inför underhuset på måndagen. Storbritannien måste bryta den delen av avtalet med EU som handlar om gränsen mellan Irland och Nordirland. Enligt Johnson hade EU inte tagit sin ”revolver från bordet” under förhandlingarna om ett nytt handelsavtal, vilket gör att Storbritannien måste agera.

Handelsavtalet ska vara klart senast den 31 december.

Johnson sa bland annat att EU:s förhandlare hotar med att införa en blockad när det gäller livsmedel. EU svarade på måndagen med att anklaga Johnson för att skjuta handelsförhandlingarna i sank och därmed ta britterna mot ett avtalslöst Brexit.

Premiärministern förklarade också att han egentligen inte vill bryta avtalet och att det han nu vill driva igenom bara ska ses som ”en försäkring” under förhandlingarna med EU. Men det blidkade inte Labour som gav Johnson hård kritik under måndagskvällens debatt. Den tidigare Labourledaren Ed Miliband krävde att premiärministern skulle ta ansvar för misslyckandet med det avtal som Johnson tidigare kallat ”en triumf”.

Trots att Johnson hade en majoritet på 80 röster i underhuset blev övertaget mindre sedan 18 sedan tidigare sagt att de inte kommer att rösta. I själva verket valde flera av dem att lägga sin röst på Boris Johnsons förslag. Regeringen vann med 77 röster med 340 röster mot 263.

Nordirland, som är en del av Storbritannien, kommer enligt avtalet med EU att i princip vara kvar inom EU:s inre marknad, först under en övergångsperiod och sedan också efter den. Efter övergångsperioden kommer en gräns att uppstå mellan Nordirland och övriga Storbritannien och därmed införs vissa gränskontroller då gränsen dras i irländska sjön. Det har Tories motsatt sig, men ändå skrivit under ett avtal om i hopp om att kunna få ett frihandelsavtal med EU.

Men förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har inte gått framåt och den brittiska regeringen har lagt fram det förslag som diskuterades under måndagskvällen, ett förslag som skulle ge den brittiska regeringen rätt i att strunta i den delen av avtalet.

Läs också:

”Med lagförslaget kan britterna glömma ett frihandelsavtal”

Ämnen i artikeln

Brexit
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt