Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/brottsmisstankt-allratopp-far-ny-identitet-pa-natet/

Ekonomi

Brottsmisstänkt Allratopp får ny identitet på nätet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

En av nyckelpersonerna i Allraskandalen, Evran Mersin, tycks ha fått nya identiteter på sociala medier. 

Med hjälp av bland annat falska webbsidor någon försökt skapat åtminstone tre nya identiteter på nätet med samma namn och som påstås vara allt från modebloggare till filantrop.

Hugo Ewald
Rätta artikel

I februari 2017 kunde sajten Småspararguiden avslöja att fondbolaget Allra tycks ha berikat sig på sina fondsparares pengar via ett dotterbolag i Dubai. En månad senare hade Allra slängts ut ur pensionssystemet och nu åtalas fyra personer. Hit hör den tidigare vd:n Alexander Ernstberg misstänkt för bland annat mutbrott. 

Vd:n för Allras Dubaibolag, Evran Mersin, har lämnat Sverige och är häktad i sin frånvaro. Nu kan DN visa att någon försöker radera spåren av Evran Mersin från internet, någonting Småspararguiden också rapporterar.

”Jag, Thomas Matsson, ansvarig utgivare för Expressen.se har hittat mitt upphovsrättskyddade verk på webbsidan Omni.se.” Så börjar en anmälan som gjordes till Google i april 2018, med kravet om att sluta visa en artikel från nyhetstjänsten Omni i sina resultat. Men det var inte Thomas Matsson som gjorde anmälan, utan någon som låtsades vara honom.
Ett tiotal anmälningar av den typen har gjorts till Google under 2018, där den anmälande parten påstår sig representera ett medieföretag som ska ha fått artiklar som nämner Evran Mersin stulna. I flera fall är bevisen uppenbart uppdiktade, som när vad som påstås vara CNN-artikel egentligen är publicerat på en blogg med namnet ”cnn-world-news.blogspot.se”.

Småspararguiden är en av de webbsidor som fått en sådan anmälan.

– Vi började granska Allra redan 2016 och har sedan fortsatt att följa de här personerna. Det här upptäckte jag när Google hörde av sig till oss om att våra artiklar var dolda. Först trodde jag att det var något spam, men när jag undersökte frågan inser jag att det skett systematiskt, säger Patrick Siegbahn.
Den som söker efter Evran Mersin får dock fortsatt upp resultat som rör Allrahärvan, bland annat från Småspararguiden, då de motanmält och vunnit. I flera fall är dock artiklarna fortfarande borttagna från Google.

I sökresultaten återfinns också andra resultat, som bland annat påstås komma från en modebloggare med samma namn och som beskriver sig som ”best professional writer in Turkey”. 

Bild tagen från en presentation som publicerades på sajten Slideshare i juni 2018.
Bild tagen från en presentation som publicerades på sajten Slideshare i juni 2018. Foto: Skärmavbild

Trots att de enda blogginläggen som går att läsa är allmänna artiklar med rubriker som ”How to start a new blogg” påstår sig mannen ha en läsarskara på miljoner. Profilbilden som används bland annat på Linkedin är stulen från en brittisk mans Linkedin-konto. 

Faktum är att modebloggaren Evran Mersin och fotografen Evran Mersin - som inte verkar ha existerat på internet före februari 2018 - inte är de enda nyskapade profilerna med samma namn. En annan webbsida, som påstår sig tillhöra en  ”famous charity person in Turkey” med namnet Evran Mersin har även den en serie sociala medier-konton kopplade till sig.


Lumen database, som tillhandahåller ett arkiv av upphovsrättsrelaterade anmälningar som gjorts mot webbsidor, skriver i ett blogginlägg att den här typen av anmälningar inte är någonting ovanligt.

Ofta handlar det om företag eller individer som i försök att dölja negativ information om sig själva på internet betalar andra företag för att ta bort informationen. Det görs genom att nya webbsidor med samma innehåll som det som ska tas bort skapas. Innehållet bakåtdateras sedan för att framställa det som att den nya sidan egentligen var skapad först. 

På så sätt har företag vid vissa fall lyckats övertyga Google om att upphovsrättsbrott skett, vilket lett till att webbsidan som företaget vill ha bort inte längre syns i resultaten.

DN har sökt Evran Mersin via dennes advokat.

Läs mer: Allrahärvan på 2 minuter