Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brottsmisstänkt sparkad vd talar ut

SCA:s förre vd Jan Johansson.
SCA:s förre vd Jan Johansson. Other: Lars Lindqvist

SCA:s sparkade vd Jan Johansson talar nu ut i DN om brottsmisstankarna mot honom om grov trolöshet mot huvudman i samband med resor i privatjet. Han menar att det handlar om arbetsresor.

I februari kallades Jan Johansson, tidigare vd för hygien- och skogsbolaget SCA, till förhör hos Riksenheten mot korruption på Hantverkargatan i Stockholm. Där delgavs han misstanke om grov trolöshet mot huvudman. Något som Dagens Industri avslöjade i torsdagens tidning.

– Jag har svårt att se att man kan vara trolös mot huvudman om huvudmannen godkänt det man gjort. Och SCA:s styrelse har godkänt allt, säger Jan Johansson till DN.

Misstanken gäller fyra resor som Jan Johansson gjorde med privatjet bekostad av SCA mellan åren 2012 och 2014, till Kiev, Brasilien, London och Kapstaden.

Jan Johansson hävdar att det var arbetsresor. Men de tre första resorna kombinerade han med idrottsevenemang som fotbolls-EM och OS.

– Tre stora utredningar har gått igenom mina resor i detalj, inklusive en utredning ledd av en före detta domare i Högsta domstolen, och Skatteverket har tyckt att allt varit okej.

Utredningarna kom till efter att Svenska Dagbladet avslöjat det flitiga användandet av privatjet, och lyxiga jakter, i sfären runt SCA, Industrivärden och Handelsbanken.

När det gäller Jan Johanssons resor till Kiev och Brasilien var det miljardären och finansmannen Carl Bennet som bjöd ett antal personer på fotboll, som representation.

Har du planerat dina jobbresor efter fotbollschemat?

– Ja, det kan man väl säga, vid de här två tillfällena, men jag skulle ändå göra de här resorna. Totalt gjorde jag drygt 180 resor med affärsflyg (privatjet reds anm) under min vd-tid eftersom SCA är engagerat i drygt hundra länder.

I Kiev träffade Jan Johansson ledningen för SCA i Östeuropa. Dit följde hans yngsta dotter med, men Jan Johansson påpekar att han betalade priset för en reguljärbiljett för att hon fick åka i privatjeten. Något som var tillåtet enligt SCA:s dåvarande policy.

– Resan till Brasilien ledde till en investering på 600 miljoner kronor och där deltog jag inte i alla representationsaktiviteter, säger han.

Han tillägger:

– Jag och någon till är de enda i sfären som alltid betalat om hustrun följt med.

Resan till Kapstaden gällde SCA:s egen representation i anslutning till Volvo Ocean Race, där bolaget deltog med en båt med kvinnlig besättning.

Där hyrde Jan Johansson planet privat en timme för att han, hans hustru, en kollega från SCA och dennes hustru, skulle åka på safari. Att hyra ett sådant plan kostar runt 35 000 kronor timmen.

– Jag gav åklagaren fakturan som visade att jag hade betalat det själv, säger Jan Johansson.

Att han kombinerade affärsresor med representation berodde på att han ville spara tid, menar han.

Resan till London gjorde han med andra vd:ar i sfären, för att de skulle lära känna varandra inför successionen i sfärens toppskikt.

Men varför tog du privatjet de här fyra resorna?

– Dels därför att vi hade en policy som medgav det, dels därför att det var tidsbesparande och dels därför att det var en säkerhetsfråga. Det går inte att tala om affärer eller läsa affärsdokument på reguljärflyg. Styrelsen uppmanade till att ta affärsflyget (privatjet, reds anm).

Efter Svenska Dagbladets avslöjanden ändrades SCA:s flygpolicy.

– Det var på mitt initiativ. På något sätt var vi inte i samklang med vad som var acceptabelt i samhället.

DN har sökt åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.