Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Brunkolsaffären är en politisk kollaps”

Ett av Vattenfalls brunkolkraftverk i tyska Jänschwalde.
Ett av Vattenfalls brunkolkraftverk i tyska Jänschwalde. Foto: Patrick Pleul/DPA/AP

Internationella miljöorganisationen Greenpeace menar att Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland är radikalt – det normala hade varit att Vattenfall behåller brunkolet och avvecklar den i samförstånd med Tyskland. Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, kallar lördagens regeringsbesked för ”en politisk kollaps”. 

– Sverige har en historisk möjlighet att säkerställa att ett av Europas största brunkolsfyndighet stannar i marken, men det misslyckas man fullständigt med. Till råga på allt säljer man till ett företag som inte har det mest grundläggande hållbarhetsarbetet på plats och som dessutom sagt att man hoppas på en europeisk kolrenässans, säger Annica Jacobson.

Läs mer: Grönt ljus för Vattenfalls brunkolsaffär

Hon påpekar att affären går helt emot såväl etablerad vetenskap som tyska och svenska klimatambitioner. Därtill riskerar underminera hela klimatavtalet från Paris.

– Tyskland och Sverige är ledande i klimatarbetet och hela världen tittar på hur vi löser frågan. Den här affären statuerar ett exempel på hur vi omsätter Parisavtalet i handling och den här politiken leder helt säkert till att världen inte kommer att nå målet att bromsa den globala uppvärmningen vid 2 grader – ännu mindre 1,5 grader som avtalets skärpta idealmål är, säger Annica Jacobson

Kan inte regeringens köp av utsläppsrätter kompensera?

– Inte i närheten. Problemet är att utsläppshandeln inte fungerar, det finns ett hav av överblivna utsläppsrätter så det kostar nästan inget att släppa ut växthusgaser. Även om EU skulle sänka taket för antalet utsläppsrätter så är det långt från att ha en styrande effekt på brunkolet i Tyskland om inte utsläppsrätterna blir minst tre gånger dyrare.

Hur tolkar du artikeln på DN Debatt?

– De skyller ifrån sig. Tyvärr har den attityden präglat hela debatten sedan mer än ett år tillbaka. Regeringen skyller ifrån sig och oppositionen, framför allt Alliansen, har bara använt frågan som ett slagträ i hopp om att vinna poäng mot regeringen. Varken regering eller riksdag har klarat av att ta ansvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.