Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Budgetkalkylen ger dig svar direkt

Foto: TT

Du måste ha koll på inkomster och utgifter för att få ordning på din ekonomi. Fyll i vår budgetkalkyl och se direkt om du ligger på plus eller minus.

Börja med att fylla i dina inkomster efter skatt i rutorna, kalkylen räknar ihop beloppen. Sedan är det dags för utgifterna.

Under punkten boende fyller du i din hyra om du bor i hyresrätt. Bor du i bostadsrätt tar du upp kostnaden för eventuella bolån och amorteringar samt månadsavgiften. För småhus lägger du till driftkostnader som värme, sophämtning och uppvärmning. Här tar du också upp kostnaden för hushållsel.

Några utgifter fylls i automatiskt när du angett hur många ni är i hushållet. Uppgifterna kommer från Konsumentverket som beräknar varje år vad som är en rimlig utgift för de olika områdena.

Matkostnaderna inkluderar inte lunch fem dagar i veckan. Du får själv lägga till dina lunchkostnader.

Hushållskostnader är sådant som alla i hushållet använder, som möbler, husgeråd, bredband, tidningar och fast telefon. Personliga utgifter är kläder och skor, fritid och lek, mobiltelefon och tandvård. För småbarn ingår blöjor.

Har du utgifter för barnomsorg fyller du i beloppet i rutan.

Kostnaden för dina försäkringar får du räkna ihop själv. Alla behöver en hemförsäkring och barn- och bilförsäkringar när det är aktuellt.

Har du lån, förutom bolån, och kreditkortsskulder tar du upp kostnaden under ”lån och krediter”.

Inkomster efter skatt per månad
Total inkomst:
Fasta utgifter
Matkostnader, hushållskostnader och personliga kostnader fylls i automatiskt med schablonbelopp när du anger hur många personer som ingår i hushållet. Du kan ändra beloppen genom att skriva in ett nytt belopp eller dra i reglagen. De övriga utgifterna fyller du i själv.

* Kostnaden bygger på Konsumentvekrets beräkningar.
** Det är genomsnitt 21 arbetsdagar per månad.
Summa:
Totala inkomster:
Fasta utgifter:
Överskott:

Kod: Andreas Lundegård

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.