Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Budgetkrisen över i USA

Senatorn Harry Reid lämnar Capitol Hill efter att ha meddelat att man enats om en budget.
Senatorn Harry Reid lämnar Capitol Hill efter att ha meddelat att man enats om en budget. Foto: Alex Brandon/AP
En budgetavtal nåddes i elfte timmen i USA vilket innebär att delar av den federala statsapparaten inte stängs.

President Barack Obama välkomnade beskedet och sade att budgetnedskärningarna är smärtsamma, men att amerikanerna måste leva med dem.

– Några av nedskärningarna vi går med på kommer att bli smärtsamma och jag skulle inte ha gjort de här nedskärningarna under bättre omständigheter, sade han och tillade:

– Men att börja leva inom våra tillgångar är enda sättet att skydda de investeringar som kan hjälpa Amerika att konkurrera om nya jobb.

Enligt Obama har både Demokrater och Republikaner gjort eftergifter för att säkra kraftiga nedskärningar, de mest omfattande någonsin i en amerikansk budget.

Oenigheten om familjeplanering, som utgjort ett hinder för budgetuppgörelsen, löstes kort innan beskedet om att en överenskommelse nåtts. Då hade frågan om lokala skattepengar till familjeplanering lösts, enligt Demokraten Richard Durbin. Republikanerna hade motsatt sig att aborter skulle bekostas med skattemedel.

– Landet är utblottat och de allra flesta amerikaner vill inte att deras skattepengar ska gå till att ta livet av ofödda barn, sade republikanen Jim Jordan på en presskonferens.

Tvisten som dragit ut på förhandlingarna om årets budget, som i år har ett underskott på drygt 1 600 miljarder dollar, har handlat om belopp i storleksordningen 35 till 40 miljarder dollar. Politikerna enades slutligen om nedskärningar på 38,5 miljarder dollar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.