Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Budgetstriden försenar skattetabellerna

Striden i riksdagen om brytpunkten för statlig skatt försenar skattetabellerna för 2014. Dröjer beslutet långt in i december används skattetabellerna för 2013 även i januari nästa år. Då får regeringens skattesänkningar genomslag först i februari.

Skatteverket brukar spika skattetabellerna för det kommande året i början eller mitten av december. Men i år kommer beslutet att dra ut på tiden.

Fördröjningen beror på att de övriga riksdagspartierna beslutat sig för att sätta stopp för regeringens förslag om att höja brytpunkten för statlig skatt. Än är inget beslut fattat och det försätter Skatteverket i den ovanliga situationen att det blir svårt att hinna fastställa skattetabellerna i tid.

– Det här är en helt ny fråga för oss, säger Sofia Malmring, rättslig specialist på Skatteverket.

Socialdemokraterna gör bedömningen att riksdagen kan rösta om brytpunkten den 4 december men det kan mycket väl blir senare. Då kan Skatteverket behöva använda reservutgången i lagen som gör att arbetsgivarna kan dra skatt som vanligt i början av nästa år även om inte de nya tabellerna är klara.

– Skattelagstiftningen medger att det kan göras skatteavdrag enligt 2013 års skatt även i januari nästa år. Men i februari måste det finnas nya tabeller, säger Sofia Malmring.
Används 2013 års skattetabeller i januari uteblir de skattesänkningar riksdagen beslutat om under den månaden. Det gäller exempelvis det femte jobbskatteavdraget och skattesänkningen på pensionsinkomster.

Men i beräkningen av den slutliga skatten för hela året kommer sänkningen att finnas med. Så ingen går miste om några pengar, de kommer bara lite senare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.