Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bugatti Chiron är bilsalongens värsting

01:06. Bugatti drar alla blickar på mässan i Genève och den är din för 24 miljoner Skr.

Det här är den galnaste, dyraste, starkaste och snabbaste bilen på salongen i Genève – Bugatti Chiron. Med en prislapp på 24 miljoner kronor, före eventuella tillval, blir den en supersportbil för en ytterst exklusiv kundkrets.

Den första bilen levereras i höst. Trots att ingen fått köra den är redan en tredjedel av den totala upplagan på 500 bilar redan såld.

Chiron ersätter modellen Veyron, som kom 2005 och som sålt i 450 exemplar. Man kan fråga sig hur Volkswagenkoncernen, dit Bugatti hör, kan ha råd och intresse och nytta av att driva Bugatti vidare, särskilt som Veyron blev ett kostsamt förlustprojekt.

Chiron har helt galna prestanda. Den drivs av 16-cylindrig motor med dubbelturbo. Effekten är 1.500 hästkrafter och vridmomentet 1600 newtonmeter. Karossen är gjord av kolfiber och avgasrören av titan.

Bilen klarar 0-100 kilometer på 2,5 sekunder. Toppfarten är för säkerhets skull strypt vid – 420 kilometer i timmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.