Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bukowskis konstexpert häktad

Foto: Anna-Lena Wejderman

En av världens främsta experter på rysk konst har häktats misstänkt för inblandning i en härva med förfalskad konst, rapporterar ryska medier. Kvinnan som är knuten till auktionshuset Bukowskis i Stockholm, riskerar tio års fängelse.

Konstexperten greps i fredags förra veckan och har sedan dess suttit frihetsberövad. Hon misstänks bland annat för att ha varit inblandad i försäljningen av tavlan ”Pariskafé” av den ryske målaren Boris Grigorjev (1886–1939), skriver Rossiyskaya Gazeta.

Tavlan såldes 2009 för motsvarande 1,6 miljoner kronor till konstsamlaren Andrej Vasiljev. Vid en utställning upptäcktes det att målningen var en förfalskning – originalet hängde på ett museum i Sankt Petersburg.

Kvinnan nekar till brott.

– Vi har uppfattningen att hon är en av de ledande experterna på det ryska och ingen är dömd innan man är fälld i domstol. Det är inte ovanligt att experterna i Ryssland hamnar i den här typen av situationer, tyvärr, säger Bukowskis vd, Michael Storåkers, till Dagens Industri.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.