Efter toppen i slutet av året har elpriserna fallit kraftigt. Men är det läge att binda elavtalet än?
DN har frågat två experter.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 15:18
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bundet-eller-rorligt-elavtal-sa-kan-du-tanka-nu/
Efter toppen i slutet av året har elpriserna fallit kraftigt. Men är det läge att binda elavtalet än?
DN har frågat två experter.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
I höstas var osäkerheten så stor att somliga elhandelsbolag inte ens erbjöd bundna elavtal.
Nu vänder vindarna, om än försiktigt. Sedan december har elpriset mer än halverats i samtliga elområden. Det visar statistik från sajten Elbruk som samlar historiska spotpriser från elbörsen Nord Pool. På grund av ökande utomhustemperaturer lär priserna dessutom fortsätta sjunka.
Men är det läge att binda elavtalet? DN har frågat två experter.
– I statistiken kan man undersöka vilka månader det är bäst att binda, men det är svårt att se. Vi har ganska höga priser nu eftersom det är kallt och flera kärnkraftverk har haft problem. Det kan bli lägre priser framåt våren och därmed bättre lägen att binda då. Men det är enbart en gissning, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.
Pandemi, krig i Ukraina och omställningen till grön energi har gjort det svårare att förutspå hur priserna kommer att utvecklas. Den historiska devisen om att rörligt ofta är billigare än längre bundna avtal är därför inte längre självklar. Men det rörliga avtalet har alltid en konkret fördel, enligt Christina Sahlberg.
– Har du rörligt kan du alltid byta avtal om bolaget skulle höja sina priser. Har du däremot en hög förbrukning och känner dig orolig är det bra att binda priset, eftersom det ger mer kontroll.
Även Ann-Catrin Dahlbom, elexpert på jämförelsesajten Elskling, är försiktig med att slå fast exakt när det är läge att eventuellt binda sitt avtal.
– Elbolagen kan nu köpa in el till lägre priser. Det bör leda till lägre fastprisavtal även för svenska hushåll. När det är rätt att binda är den stora 10 000-kronorsfrågan och det är svårt att pricka in, säger hon.
Just nu kostar ett bundet avtal på två år lite mer än två kronor per kWh för en villa i Stockholm med en årsförbrukning på 10 000 kilowattimmar, enligt statliga Elpriskollen.
I somliga hushåll kan skillnaden mellan ett bundet och rörligt avtal sammanfattas i flera tusenlappar per månad.
Ann-Catrin Dahlbom råder dock den som har möjlighet att ha is i magen.
– Men var medveten om att det kan vända uppåt även om det inte ser ut som det just nu. Historiskt har rörligt varit bra men vi tror inte att det kommer elprisstöd varje år. Har man rörligt får man vara medveten om riskerna med att priserna kan bli höga, som i vintras, säger hon.