Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Burger King smygregistrerade sina kunder

Foto: Alamy

Burger King i Växjö har smygregistrerat sina kunder. Med en ”kameraliknande” apparat ska hamburgerrestaurangen ha samlat in information om kunderna på sin parkering. Det rapporterar Sveriges Radio.

Apparaten ska ha suttit uppe i omkring en månads tid och flera kunder ska ha reagerat på den. Hamburgerkedjan uppger att de inte själva vet riktigt hur den fungerar bortsett från att den ska kontrollera deras försäljning genom att samla in uppgifter om kundernas registreringsskyltar.

Istället hänvisar de till företaget NSP som ansvariga för apparaten, men enligt Sveriges Radio P4 Kronoberg vill de inte heller kommentera saken.

Burger King Scandinavia vill inte heller ställa upp på en intervju men skriver i ett mail till radion att apparaten är en sensor som scannar bilnumret och på så sätt tar reda på var gästen kommer från geografiskt.

Vad syftet med att samla in informationen är eller hur den är tänkt att användas är dock oklart.

– Det känns nästan lite integritetskränkande tycker jag, för de kollar upp mitt regnummer och var jag kommer ifrån, det ska de egentligen skita i, jag kommer in för att köpa en hamburgare, sen var jag är från har inte med saken att göra, säger en av hamburgerkedjans gäster till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Burger King i Växjö har inte ansökt till Länsstyrelsen om tillstånd för kameraövervakning. En jurist på länsstyrelsen uppger dock för radion att apparaten inte med säkerhet är otillåten eller tillståndspliktig. Det beror på hur bilderna ser ut och på vilket sätt den fotograferar.

Men även om apparaten inte faller under kameraövervakningslagen så skulle registreringen av uppgifterna om kunderna kunna falla under personuppgiftslagen, PUL.

– Då får man titta på vad de har för ändamål och väga det mot integritetskränkning som det eventuellt kan anses vara i det här fallet, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen till DN.

För att registreringen ska kunna anses vara ett traditionellt personregister krävs att uppgifterna är i "strukturerad form". Martin Brinnen förklarar att definitionen inte är helt solklar men om man exempelvis har en lista med sökbara personuppgifter som namn eller personnummer så gäller lagen.

– Normalt sett får man då inte registerar sådana uppgifter utan att meddela dem som registreras, säger Martin Brinnen.

Undantagsfall kan förekomma men i princip är det bara myndigheter som tillåts göra sådana undantag.

DN: Kommer ni utreda fallet med Burger King?
– Vi har inte fattat något beslut om det än. Vi måste i första hand prioritera våra tillsynsärenden.

Huruvida fler Burger King-restauranger än den i Växjö använder sig av liknande apparater är inte känt.–

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.